Tabarés: “La pandèmia ens ha despullat com a societat i és una bona oportunitat per a decidir quin vestit posar-nos”

El catedràtic de Psiquiatria adverteix que l'impacte de la Covid-19 en la salut mental s'allargarà durant anys.

VÍDEO | Tabarés: “La pandèmia ens ha despullat com a societat i és una bona oportunitat per a decidir quin vestit posar-nos”

“És una magnífica oportunitat per a ser millors. Aquesta pandèmia ens ha despullat com a societat i és una bona oportunitat per a decidir quin vestit volem posar-nos". Qui ho diu és Rafael Tabarés, catedràtic de Psiquiatria de la Universitat de València, que aquest dijous, últim dia de l'any, ha analitzat per a À Punt la situació emocional dels valencians davant la pandèmia. L'expert considera que el comportament dels ciutadans valencians durant aquesta crisi ha sigut “molt digne, fins i tot exemplar”. Tabarés és investigador principal del centre d'investigacions biomèdiques i un dels 112 investigadors més citats de tot l'estat segons el prestigiós indicador internacional HiCi.

L'expert ha explicat que davant la pandèmia hi ha dos tipus de reaccions. Cap a dins, “que provoca que moltes persones se senten malament, culpables, afonades i que apareguen, com indiquen les proves, problemes depressius i d'ansietat, persones que utilitzen fàrmacs o alcohol per fer front a la situació”. I també es pot expressar cap a fora, “amb els més pròxims, amb violència o fins i tot amb manifestacions més organitzades cap a fora”. Ha deixat clar que caldrà estar atents per a vehicular les dues formes d'expressió.

Tabarés creu que des del punt de vista de la salut mental “ja estem immersos” en problemes d'estat d'ànim i ansietat i en problemes relacionats amb el consum de substàncies i alcohol. “Encara cal veure si, a més, hi ha una repercussió en conductes suïcides i altres problemes psiquiàtrics més severs”, ha advertit. L'expert ha afegit també que l'impacte s'allargarà en els anys. “S'espera que continue els pròxims mesos i els pròxims anys”, ha dit.

“Estem en una època en què qualsevol comentari i bestiesa adquireix la categoria de vàlida”, ha dit en referència a les notícies falses que circulen al voltant de la pandèmia. Tabarés creu que les vacunes són l'evidència que amb un treball sòlid i rigorós es poden aconseguir “grans coses en benefici de tots”.

També et pot interessar

stats