Suspeses definitivament les festes de la Magdalena i les Fogueres fins l’any 2021

El col·lectiu fester es mostra resignat davant l'evolució de la pandèmia.

Imatge d'una mascleta a Alacant
Imatge d'una mascleta a Alacant / À Punt NTC.

Dues de les festes emblemàtiques de la Comunitat Valenciana han anunciat aquest dimarts el seu ajornament fins el 2021 a causa de la pandèmia de la Covid-19. Es tracta de les Fogueres, que estaven previstes com cada any del 19 al 24 de juny, així com la Magdalena, una festa que es va ajornar sense data definitiva i a l’espera de l’evolució de la pandèmia.

L’Ajuntament d’Alacant ha acordat aquest dimarts la cancel·lació definitiva de les Fogueres 2020 a la vista de l’evolució de la crisi sanitària provocada per la Covid-19 i després d’escoltar l’opinió “majoritària” a favor d’aquesta decisió de les comissions i les barraques.

La celebració de les Fogueres estava prevista, com cada any, per a la setmana del 19 al 24 de juny. No obstant això, a conseqüència de la crisi sanitària es va decidir ajornar-les a la primera setmana del setembre.

Per la seua banda, l’Ajuntament de Castelló, el Patronat Municipal de Festes i el món de la festa han acordat també aquest dimarts suspendre definitivament fins al 2021 les Festes de la Magdalena després d’ajornar-se sense data per l’avanç de la pandèmia de coronavirus. Així ho han acordat conjuntament l’Ajuntament de la ciutat, el Patronat Municipal de Festes i el món de la festa.

El col·lectiu foguerer, resignat, pensa en ajudes

Des del col·lectiu fester d’Alacant han encaixat la notícia amb resignació i centren ara els esforços a aportar solucions a la nova situació que ha generat la pandèmia. En aquest sentit, la presidenta de la Federació de Fogueres ha avançat, en Les notícies de la nit que caldrà buscar una solució, en col·laboració amb l’Ajuntament, per a traslladar i emmagatzemar els monuments, alguns dels quals estaven “quasi acabats”.

Així mateix, Toñi Martín-Zarco ha indicat que la Federació de Fogueres demanarà ajudes per al gremi d’artistes, un dels col·lectius més afectats per aquesta decisió. Des del Gremi d’Artistes de Fogueres, el seu president ha manifestat a À Punt la intenció de reunir-se amb l’Ajuntament d’Alacant per a trobar solucions al pagament i l’emmagatzematge dels monuments.

Pel que fa a les representants de la festa, a diferència de les de Castelló de la Plana i València, les actuals belleses del foc ja han gaudit del seu regnat, “els faltava un mes per a acabar-lo”, ha recordat Martín-Zarco. De manera que el col·lectiu fester estudiarà com avançar en el procés de selecció per a les noves representants, que ja havia començat.

Les reines i els pregoners de la Magdalena revalidaran el càrrec

En una entrevista a l’informatiu nit d’À Punt NTC, el president de la gestora de Gaiates de Castelló, Esteban Gual, ha confirmat que tant les reines de les festes com els pregoners de la ciutat revalidaran el càrrec per al 2021. “Volem que puguen gaudir de les festes que no han tingut”, ha valorat.

Gual ha apuntat que un dels motius que els han dut a suspendre les festes fundacionals és la negativa del món fester a celebrar-les festes en tres o quatre dies, quan la durada és de nou dies.

En declaracions a À Punt Mèdia, l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha assegurat que la decisió de suspendre la Magdalena ha sigut “encertada” degut a la incertesa per la crisi sanitària. “No tenim molt clar què va a passar d’ací a uns mesos, en quina fase estarem, quines seran les condicions sanitàries”, ha manifestat.

En aquest sentit, ha afegit que el món de la festa vol celebrar les festes com sempre ho ha fet, sense unes mesures de seguretat sanitàries.

També et pot interessar