El Suprem obliga el Ministeri de Sanitat a distribuir material de protecció als sanitaris i a informar-lo cada 15 dies

L'alt tribunal fonamenta la decisió en el dret fonamental a la integritat física i a la salut dels sanitaris i dels pacients.

Una sanitària prepara el tractament dels pacients en el corredor d'un hospital
Una sanitària prepara el tractament dels pacients en el corredor d'un hospital / Raquel Manzanares (Efe)

El Tribunal Suprem ha ordenat al Ministeri de Sanitat que adopte "totes les mesures al seu abast" per a aconseguir la "millor distribució" dels mitjans de protecció contra el coronavirus entre els professionals sanitaris. A més, el Suprem obliga el ministeri a informar cada quinze dies de les mesures adoptades, dels mitjans que pose a la disposició del personal sanitari i de la distribució entre les comunitats autònomes.

El 31 de març el Suprem va denegar les mesures cautelaríssimes que havia sol·licitat la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics. Ara el tribunal ha tornat a rebutjar la seua petició d’instar Sanitat a proveir amb caràcter urgent els centres sanitaris de mesures de protecció contra el virus.

No obstant això, en aquesta ocasió, el Tribunal Suprem ha acordat una mesura cautelar pròpia, per la qual requereix al Ministeri que actue per a aconseguir la millor distribució del material de protecció i que l'informe quinzenalment de les iniciatives adoptades. La sala contenciosa administrativa ha tingut en compte l'interés públic de preservar el dret fonamental a la integritat física i a la salut dels professionals sanitaris i dels pacients que assisteixen.

El Suprem ha pres aquesta decisió sense entrar a valorar si hi ha inactivitat per part de l'administració, com al·legaven els recurrents, un assumpte que es decidirà més endavant, quan es dicte la sentència.

Sense els elements de protecció “necessaris”

La sala admet que "és notori que els professionals sanitaris no han disposat de tots els elements de protecció necessaris" i que els drets a la integritat física i a la salut dels professionals sanitaris requereixen "tota la tutela possible" en aquests moments "excepcionals".

Per això, una vegada constatat que no s'ha pogut aconseguir la "plena efectivitat" en la distribució dels mitjans de protecció als sanitaris, requereix a Sanitat que “emprenga immediatament les actuacions necessàries per a superar les mancances apreciades i fer realitat l'objectiu previst”.

També et pot interessar

stats