Suport parlamentari al pla de Sánchez contra el coronavirus, però crítiques de l’oposició a la gestió

El PP i Vox adverteixen que hi haurà una crisi econòmica i demanen al govern espanyol que hi reaccione.

Foto de portada: El líder del PP, Pablo Casado, durant la compareixença en el Congrés

Els grups parlamentaris en el Congrés han expressat de forma unànime el suport al pla del govern espanyol que ha presentat el president Pedro Sánchez en la cambra baixa. El cap de l’executiu ha comparegut aquest dimecres per a explicar el reial decret de declaració de l’estat d’alarma en compliment del procediment que preveu la Constitució.

El primer torn de paraula de l’oposició ha sigut per a Pablo Casado, que ha iniciat la intervenció expressant el seu suport a Sánchez i ha advertit que ja hi haurà temps per a la crítica. El líder del PP ha deixat clar el suport del partit al pla del govern per pal·liar l’impacte econòmic i social. “Esta batalla l’afrontem junts”, ha dit després de lamentar que en altres temps el PP no ha gaudit d’eixe suport per part de l’oposició. “Trobarà més suport en nosaltres que en els seus socis”, ha dit durant la intervenció.

Casado ha recordat primer les víctimes i les famílies. També les persones malaltes. I ha tingut paraules d’agraïment per als professionals sanitaris, als quals ha qualificat d’herois i ha fet una crida perquè es milloren les seues condicions salarials.

El líder del PP ha advertit que quan passe la crisi sanitària “quedarà l’econòmica”. Ha lamentat la falta de més mesures dins del pla de contingència dirigides als autònoms i per a les empreses, així com més recursos perquè les comunitats autònomes puguen ampliar els mitjans per a la sanitat, entre altres. El líder del PP ha conclòs que estes mesures cal que es completen en breu. “Necessitem estímuls fiscals i reformes profundes” per a una crisis que, ha remarcat, es pot emportar el 10% del PIB i milers de llocs de treball.

Vox demana canvis en política

Per part de Vox, Iván Espinosa de los Monteros també ha expressat el suport al pla del govern. Però eixa mà estesa ha anat seguida d’una crítica, ja que el diputat de Vox ha assegurat que el pla inclou mesures propostes per la formació de Santiago Abascal setmanes abans. “Més val tard que mai”, ha dit al temps que ha repassat les iniciatives parlamentàries de la formació durant els últims mesos.

Ha exigit una sèrie de mesures per a afrontar la situació, entre les qual hi ha la dimissió dels vicepresidents Carmen Calvo i Pablo Iglesias, l’eliminació de subvencions a partits polítics, sindicats i organitzacions empresarials, així com la supressió de tota despesa pública supèrflua. També un pla d’ajuda a famílies i empreses, reduint els impostos. “Serà el sector privat el que ens permeta recuperar-nos”. I ha tornat a reclamar la suspensió temporal del pagament de les quotes per als autònoms.

Unides Podem reclama protegir la societat i l’economia

Pablo Echenique, d’Unides Podem ha defés que crisis com l’actual reordenen les prioritats. El portaveu de la formació morada ha centrat bona part de la intervenció a defendre la necessitat de protegir la societat i l’economia, especialment la d’aquells més desfavorits. Echenique ha apostat per mesures addicionals que des d’Unides Podem esperen que s’incloguen en breu. En concret ha destacat la necessitat d’apostar per més mesures per a protegir els autònoms. “La important mobilització de fons llança un missatge valent”, ha valorat. “Estem lliurant una guerra contra el coronavirus i els criteris econòmics que cal aplicar han de fer-se càrrec d’acò. En temps de guerra, economia de guerra”, ha dit.

Compromís critica la inacció de la UE i el rei Felip VI

El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha dit que se sent decebut per la inacció de la Unió Europea i del cap de l’Estat davant d’aquesta crisi. Així, ha dit que la Unió Europea “sempre exigeix sacrificis, però mai està a l’altura quan ha de ser generosa”. Del rei Felip VI ha dit que creu que “no ha estat a l’altura i arriba tard”.

A més, Baldoví ha donat suport a les mesures adoptades pel govern espanyol, toti que li ha demanat a Sánchez “un poc més d'ambició”.

També et pot interessar

stats