El suport de Ciutadans encarrila la quarta pròrroga de l'estat d'alarma

El govern necessita l’abstenció del PP o del PNB, que mantenen la incògnita sobre la decisió.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la sessió de control al Congrés del passat 29 d'abril
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la sessió de control al Congrés del passat 29 d'abril / Emilio Naranjo (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, demana al Congrés una nova pròrroga de l’estat d’alarma de quinze dies, fins al 24 de maig, sense tindre assegurats tots els suports perquè prospere. Dues formacions clau per a la votació –el PP i el PNB- mantenen la incògnita sobre el sentit del vot.

L’executiu ha esgotat els contactes i les negociacions amb les formacions polítiques, i ha aconseguit un acord d’última hora amb Ciutadans, que en la nit de dimarts confirmava el sí a Sánchez. Així les coses, la quarta pròrroga de l’estat d’alarma estaria més prop, sempre que s’abstinga el PNB o el PP.

Els populars han avançat que no votaran afirmativament, però no han aclarit si ho faran en contra o si s'abstindran, una segona opció que sí que permetria traure avant la petició. Alguns barons del PP s'han manifestat a favor de permetre una última pròrroga en el començament de la desescalada: el cas de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, el del gallec Alberto Núñez Feijóo, i el del president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno.

El govern espanyol insisteix en dues afirmacions: que no hi ha “alternativa jurídica" a l’estat d’alarma en la legislació ordinària per a restringir els moviments de persones i que ha sigut l’estratègia bàsica de control de la pandèmia. "L'únic instrument per a salvar vides és l'estat d'alarma", assegurava el cap de l’executiu aquest dimarts al Senat.

Molts dels seus ministres han defés aquesta posició en la vespra de la votació, com el titular de Sanitat, Salvador Illa, que ha advertit que la mobilitat és "el principal vector de contagi", i per això s’ha de continuar tenint la capacitat de restringir-la, també en el procés de desescalada.

Vox i els independentistes catalans hi votaran en contra

Ara mateix el govern té els vots dels partits de la coalició –PSOE i Unides Podem– així com el suport de Ciutadans, Compromís i Més País, i espera comptar també amb Terol Existeix, el PRC i Nova Canàries.

Ja han confirmat el vot negatiu Vox, els partits independentistes catalans –JxCat, CUP i ERC–, que fins ara s'abstenia, i Fòrum.

Bildu, Coalició Canària i el BNG han anunciat que s'abstindran.

També et pot interessar

stats