Standard & Poor’s manté el ràting de solvència d’Espanya tot i la crisi del coronavirus

No obstant això, estima que l’economia espanyola caurà un 1,8% el 2020, enfront del creixement de l’1,5% previst abans de la pandèmia.

Standard & Poor’s manté el ràting de solvència d’Espanya tot i la crisi del coronavirus
Standard & Poor’s manté el ràting de solvència d’Espanya tot i la crisi del coronavirus

L’agència de qualificació Standard and Poor’s manté el ràting de solvència d’Espanya en un notable mitjà (A) amb perspectiva estable tot i la crisi del coronavirus. Ara bé, estima que l’economia espanyola caurà un 1,8% el 2020, enfront del creixement del 1,5% previst abans de la pandèmia.

Després de la recessió de 2020, l’agència augura per a 2021 un rebot significatiu del PIB, que podria créixer més del 3,1%, enfront de l’1,6% inicialment calculat. Així, tot i l’impacte negatiu del Covid-19, el creixement serà similar en el conjunt dels dos anys.

L’agència explica que el confinament obligatori de la població per a frenar l’expansió del coronavirus ha interromput l’activitat econòmica normal, la qual cosa provocarà l’entrada en recessió de l’economia.

Així mateix, destaca que dels 200.000 milions d’euros que pretén mobilitzar el govern espanyol per a mantindre l’activitat empresarial i l’ocupació, 100.000 milions són avals públics que no incrementaran el deute ni el dèficit públic, llevat que les empreses no retornen els préstecs.

A més, assenyala que els 17.000 milions (1,4% del PIB) en recursos públics tampoc computaran enterament com a dèficit, ja que la major part (14.200 milions) es corresponen amb l’ajornament d’obligacions tributàries, que en última instància s’ingressaran en les arques públiques.

Tot i això, calcula que el dèficit públic escalarà fins a vora el 5% del PIB el 2020, depenent de quan acabe la quarantena forçosa i de la solidesa de la recuperació posterior.

A conseqüència de l’augment del dèficit també s’incrementarà el deute públic, que tornarà a situar-se per damunt del 100% del PIB.

Independentment de la conjuntura provocada per la crisi sanitària del coronavirus, S&P assenyala que Espanya manté les mateixes vulnerabilitats: un deute públic molt elevat, una creixent taxa de població dependent i una persistent dualitat del mercat laboral entre treballadors fixos i temporals.

També et pot interessar

stats