Són 31.000 les denúncies i 315 les detencions per desobediència a tot l'Estat des de l’inici de l’estat d’alarma

Grande-Marlaska ha condemnat l’assassinat masclista d'aquest divendres a Almassora.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, en roda de premsa
El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, en roda de premsa / À Punt NTC

Les forces i cossos de seguretat de l’Estat han posat 31.000 denúncies i han detingut 315 persones per desobediència a les autoritats des que dissabte va entrar en vigor a Espanya l’estat d’alarma.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha informat en roda de premsa sobre les actuacions coordinades entre la Policia Local, la Nacional i la Guàrdia Civil per a garantir que es compleix la llei.

Grande-Marlaska ha assegurat que hi continua havent “ciutadans insolidaris” i que una vegada ha transcorregut el termini de fer saber quina és la norma, ara l’obligació de l’autoritat és fer que es complisca. “No podem abaixar la guàrdia, hem de mantindre la defensa ben alta i no podem flaquejar en la resposta al coronavirus”, ha valorat.

Actualització del sistema VioGén

El titular de l’Interior ha condemnat l’assassinat d’una dona per la parella davant dels dos fills menors d’edat al domicili de la família a Almassora (Plana Alta).

Per evitar que la situació de confinament agreuge els casos de violència masclista, el ministre ha anunciat que s’implementeran les mesures perquè s’actualitze el Sistema de Seguiment Integral en els casos de Violència de Gènere (VioGén) i es durà a terme un major seguiment de les víctimes amb un risc mitjà, alt i extrem.

Baixa “sensiblement” la conducció per carretera

D’altra banda, Marlaska ha assegurat que la circulació per les vies de les grans ciutats ha baixat més d’un 65% respecte a la mateixa època de l’any anterior. Així, ha informat que les forces i cossos de seguretat de l’Estat treballen de manera coordinada amb Trànsit per a dissenyar un protocol d’actuació per tal de garantir l’estat d’alarma, especialment a través de campanyes de pedagogia i controls.

157 membres contagiats

El ministre ha informat que entre la Policia i la Guàrdia Civil hi ha 157 persones contagiades, un índex que ha considerat “lleugerament superior” al de la societat, ja que és un col·lectiu que fa una “funció de risc” i està més en contacte amb la població. Per aquesta raó, ha recordat la importància de complir la normativa i només eixir al carrer quan siga “estrictament necessari”.

En aquest sentit ha recordat que en els vehicles només por haver-hi una persona, a excepció de les persones dependents. “La situació és incòmoda per a tots, però és important evitar la propagació del virus i s’ha de ser exigent amb la conducta de tots nosaltres”, ha remarcat.

750 forenses per a reforçar els serveis sanitaris

Després de Marlaska ha intervingut el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, en la primera roda de premsa que fa des que ha assumit la coordinació de totes les competències de Justícia de l'Estat espanyol, incloses les de les comunitats autònomes. D'ara en avant els representants del Consell General del Poder Judicial, la Fiscalia, els col·legis professionals i els representants de les autonomies participen en una comissió de crisi, en què s'adopten decisions per a tot Espanya i que presideix el ministre.

Fruit de la primera reunió, s'ha decidit entre totes les administracions posar a disposició del Ministeri de Sanitat tot el personal mèdic forense d'Espanya, 750 efectius, amb l'excepció dels que fan serveis essencials. Així mateix, es reforçaran els serveis sanitaris amb 180 facultatius, 84 tècnics de laboratori i 83 ajudants adscrits a I'Institut de Toxicologia Forense, que són experts en el tipus de proves (PCR) que s'usen per a identificar el Covid-19.

També s'ha decidit crear una norma comuna de seguretat laboral, encara en fase de redacció, i que vol activar-se dilluns.

Justícia manté els processos i tràmits judicials "essencials"

Durant la intervenció el ministre també ha aclarit els processos judicials que mantenen la gestió presencial, malgrat les restriccions derivades del reial decret d'alarma, a fi de garantir el "servei públic essencial" de l'administració de Justícia.

El ministre ha recordat que, com a norma general, es mantenen els processos en què s'al·legue vulneració de drets fonamentals o que siguen urgents i preferents, els quals ha agrupat en set categories:

1. Qualsevol tràmit judicial que en cas de no exercir-se supose un perjuí irreparable.

2. Internaments no voluntaris per trastorn psíquic.

3. Mesures cautelars inajornables, com les relatives a la protecció de menors.

4. Jutjats de violència sobre la dona, per a assegurar ordes de protecció i mesures cautelars en casos de violència sobre les dones i els menors, entre altres funcions.

5. El registre civil continuarà operant en les hores d’audiència per funcions bàsiques, com expedir llicències de soterrament, inscripcions de naixements, la celebració de matrimonis, actuacions sobre presos i detinguts, o l'alçament de cadàvers.

6. En la jurisdicció contenciosa i administrativa es mantindran les autoritzacions a entrades sanitàrias urgents i improrrogables.

7. I finalment, en la jurisdicció social, es continuaran celebrant els juís declarats urgents per llei i les aplicacions d'ERO i d'ERTO.

A preguntes dels periodistes, el ministre també ha explicat que s'està treballant en una solució per a garantir el dret a l'assistència lletrada del torn d'ofici amb garanties sanitàries en tot el territori nacional.

També et pot interessar

stats