Sisé dia consecutiu amb més de 2.000 positius i el pitjor encara ha de vindre

La incidència acumulada de set dies supera els 150 casos, cosa que apunta cap a un empitjorament major abans de Nadal.

Personal sanitari realitza una prova PCR
Personal sanitari realitza una prova PCR / Miguel Candela (EFE / EPA)

L'epidèmia de coronavirus està trencant tots els rècords d'incidència i contagis que hi ha hagut des de l'inici de la crisi, al mes de març, i apunta cap a un empitjorament encara major abans de Nadal.

La Conselleria de Sanitat Universal ha notificat aquest dissabte 25 brots i 2.091 contagis més. És el sisé dia consecutiu amb més de 2.000 positius, de manera que tanquem la setmana amb 13.457 casos, una xifra mai vista fins ara en un període tan curt de temps. Però de rècords negatius, encara n’hi ha més.

Des de dilluns, 40 persones han mort en residències de majors, el 30% de totes les defuncions acumulades aquesta setmana (137). Són xifres que no havíem vist des dels moments més difícils de la primera onada, a principi d'abril.

A més, des de dimecres la incidència acumulada en una setmana ha marcat tres rècords consecutius. Aquest indicador, que avança la intensitat del creixement de la corba de contagis, està ara en 152,56 casos per cada 100.000 habitants. És la tercera pitjor xifra de tot l'Estat, només per darrere de les Illes Balears i Madrid, i està 20 punts per damunt de la mitjana espanyola. La incidència acumulada a set dies s'ha multiplicat per 2,5 des de dilluns, una velocitat inèdita que torna a albirar escenaris prou més preocupants a curt termini.

Falten els efectes del pont de desembre

I tot això, a més, sense comptar l'impacte del pont de desembre, que encara no hem començat a notar-los, tal com va reconéixer ahir mateix el ministre de Sanitat, Salvador Illa. La multiplicació actual de casos és conseqüència del relaxament d'alguns sectors de la població, i l'augment de la mobilitat i la interacció social del novembre. L'efecte del pont el començarem a vore a partir precisament d'aquest cap de setmana, l'últim de compres abans de Nadal.

De fet, això es veu clarament reflectit en l'evolució de l'epidèmia en l’àmbit municipal, que també s'ha agreujat aquesta setmana. Les dades d'ahir divendres indiquen que ja són 149 els municipis valencians amb una incidència acumulada a 14 dies superior als 250 casos per cada 100.000 habitants, que és un indicador de situació extrema. Catorze d'aquests municipis han sumat més de 40 contagis entre dilluns i dijous. Darrere de les quatre grans ciutats valencianes, hi ha Benicarló, amb 61 positius, Xàtiva (58), Oliva (53), Paterna (52), Alcoi (49), Mislata i Torrent (48 en cada cas), Vila-real (43) i Sant Joan d'Alacant (42). Per comarques, la Costera, el Baix Maestrat, l'Horta Sud i el Camp de Túria són les que presenten una situació pitjor.

Els experts debaten sobre si tot això és senyal que estem a les portes d'una tercera onada o si podria vindre amb l'any nou. Però el ben cert és que abans de Nadal notarem els primer efectes d'aquesta rapidesa en la propagació del virus.

També et pot interessar

stats