Sis vacunes contra el coronavirus, en fase experimental avançada

L’investigador Santi Elena considera que si en un parell de mesos estiguera confirmada, en quatre més es podria immunitzar els grups de risc.

Sis vacunes contra el coronavirus, en fase experimental avançada
Sis vacunes contra el coronavirus, en fase experimental avançada

Des de fa mesos, laboratoris de tot el món lliuren una carrera contra rellotge per a obtindre una vacuna contra la Covid-19. Ara mateix hi ha 160 projectes a tot el món i 23 en fase avançada. D’aquests, segons confirma l'Organització Mundial de la Salut (OMS) n'hi ha sis que estan ja en fase experimental avançada.

La vacuna no és l'única solució contra el coronavirus, però sí imprescindible per a poder recuperar una vida normal. Tanmateix, qualsevol prova en humans necessita forçosament un període de prova per a testar possibles efectes secundaris.

Rússia i els Estats Units ja han anunciat la vacuna per a la tardor. Per la seua banda, la Unió Europea estima que podria estar disponible a finals d'any. Els científics espanyols creuen que no serà tan prompte, però el seu càlcul també és optimista.

Per al professor del Consell Superior d’Investigacions Científiques, Santi Elena, "si en un parell mesos estiguera confirmada, en quatre mesos més la producció seria suficient per a començar a immunitzar els grups més necessaris, començant pel personal sanitari, el personal docent i la gent major, per a anar després a la gent en general”.

Quan estiga la vacuna caldrà produir-la a gran escala. Així, la protecció podria suposar una recuperació dels que eren els nostres hàbits socials tradicionals. “En el moment en què el percentatge de la població vacunada estiga per damunt del 50-60% del total de la població immunitzada, tornarem a una situació normal”, assegura Elena.

De les sis vacunes en experimentació avançada, l'europea és la que està testant-se a la Universitat d'Oxford a Anglaterra. Tres més són xineses i dues nord-americanes.

També et pot interessar