Els sindicats denuncien que moltes empreses no negocien com es tornaran les hores del permís retribuït retornable

El personal treballador ha de retornar les hores abans del 31 de desembre.

Els sindicats denuncien que moltes empreses no negocien com es tornaran les hores del permís retribuït retornable
Els sindicats denuncien que moltes empreses no negocien com es tornaran les hores del permís retribuït retornable

El passat mes de març, durant l'estat d'alarma, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciava l'aturada laboral de les activitats no essencials durant 15 dies. Per a endurir el confinament es va aprovar el permís retribuït retornable, segons el qual les persones treballadores continuarien percebent el sou durant les dues setmanes d'aturada, però haurien de tornar a l'empresa abans del 31 de desembre les hores equivalents al total de 8 dies laborables entre el 29 de març i el 9 d'abril.

Ara, superada l'alerta sanitària, els sindicats denuncien que moltes empreses no estan negociant, com va establir el govern, i imposen els seus interessos. Segons el decret del permís retribuït retornable, la recuperació de les hores s'ha de negociar amb els representants dels treballadors i treballadores i en cas de no haver representació sindical, s'ha de fer a través dels sindicats més representatius. Des del sindicat UGT han explicat a À Punt que no estan rebent les convocatòries d'aquelles empreses sense representació sindical i que les decisions es prenen, en moltes ocasions, de forma unilateral per part de l'empresa.

A més, denuncien altres irregularitats com ara que es retalle el temps de descans entre jornada diària i setmanal, de manera que es treballa més hores de les que permet la llei, i que les empreses avisen d'un dia per a un altre per a recuperar aquestes hores. Unes irregularitats que han posat en coneixement de la Inspecció de Treball perquè intervinga en l'assumpte, ja que la devolució de les hores ha de complir amb l'Estatut dels Treballadors pel que fa al descans de la jornada diària i setmanal i han de ser compatibles amb els drets de conciliació.

Per altra banda, el secretari autonòmic d'ocupació, Enric Nomdedéu, ha explicat que en el decret no està suficientment regulat com s'han de tornar aquestes hores i, per tant, s'han de pactar entre els sindicats i la patronal.

Els sindicats reivindiquen la negociació i apel·len a la responsabilitat de l'empresariat.

També et pot interessar

stats