Sindicats i col·legis professionals demanen reforçar l'atenció primària per a evitar el col·lapse a la tardor

Sanitat Universal assegura que hi ha disponibles 19.000 llits per a malalts aguts i se'n podrien desplegar 1.200 per a crítics.

Els hospitals valencians ja es preparen per a una possible segona onada del virus
Els hospitals valencians ja es preparen per a una possible segona onada del virus

A les portes de la tardor i amb un ritme creixent de contagis per coronavirus, a la Comunitat Valenciana moltes veus alerten que no hi ha prou personal sanitari per a atendre una segona onada del virus. Des que acabà l'estat d'alarma el 21 de juny, més de 2.000 persones s'han contagiat al territori en algun dels vora 350 brots que s'hihan detectat. Davant d’aquest creixement de contagis, sindicats i col·legis professionals demanen a la Conselleria de Sanitat Universal més reforç en atenció primària per a evitar situacions de col·lapse als hospitals.

Al ritme constant que augmenten els contagis per Covid-19 la tardor es presenta complicada, amb les plantilles dels centres sanitaris esgotades, especialment en els serveis d'urgències. "El personal sanitari que ha estat en primera línia, sobretot en urgències, està esgotat", assegura Manel Canela, de la Federació de Sanitat de Comissions Obreres (CCOO).

Els hospitals valencians ja es preparen per a una possible segona onada del virus, segons explica aquest sindicat: "Pràcticament tots els departaments sanitaris estan reservant, com a mínim, una planta per si calguera tindre llits suficients lliures per a atendre personal amb Covid-19".

Segons la Conselleria de Sanitat Universal, en l'actualitat hi ha disponibles vora 19.000 llits per a malalts aguts i se'n podrien desplegar 1.200 per a pacients crítics. A més, asseguren que des de juny s'ha reforçat el personal amb 6.199 contractes, quantitat que CCOO considera insuficient. "Faria falta un 15% més de places en atenció especialitzada i un 25% en primària", detalla Canela.

Des del Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana, per la seua banda, alerten que calen 8.000 contractes més per a pal·liar les deficiències estructurals. També cal reforçar la infermeria en un 33% en atenció primària, domiciliària i a les escoles. L'entitat calcula que suposaria contractar vora 2.300 infermers i infermeres per a tot el territori. Una tasca complicada, ja que en plena pandèmia, les borses de professionals estan esgotades.

També et pot interessar

stats