El Sindicat d’Infermeria denuncia un augment dels brots entre el personal sanitari

Satse associa els contagis al repunt de pacients Covid als hospitals i demana PCR obligatòries per a tots els ingressos.

Un sanitari ajuda a fer una videoconferència a un pacient a l’Hospital Arnau de Vilanova de València
Un sanitari ajuda a fer una videoconferència a un pacient a l’Hospital Arnau de Vilanova de València / Rober Solsona (Europa Press)

El Sindicat d’Infermeria, Satse, ha denunciat que els brots en personal dels centres sanitaris es donen cada vegada amb més freqüència, un augment que coincideix amb el repunt de malalts Covid que han experimentat els hospitals en les últimes setmanes. Segons les xifres de l’organització, hi ha comptabilitzats almenys huit brots en quatre hospitals de la xarxa pública valenciana amb més d’una trentena de professionals afectats. Davant d’aquesta situació han tornat a reclamar a la Conselleria de Sanitat Universal un canvi en els protocols perquè es realitzen PCR, de manera obligatòria, a totes les persones que hagen d’ingressar i també en els trasllats de pacients entre els diferents serveis sanitaris.

Actualment, la normativa estableix l’obligatorietat de fer PCR als pacients abans de sotmetre’s a una intervenció quirúrgica, però no per ingressos hospitalaris. “I encara així no s’està complint en tots els casos, ja que hi ha hagut casos de contagis en quiròfans”, expliquen a À Punt des de l’entitat. La majoria de brots i contagis aïllats que consten en Satse es produeixen, per aquest motiu, en serveis no Covid. Resulta “paradoxal”, destaque en Satse, que per a ingressar en una residència sociosanitària siga obligatòria una PCR però no per a fer-ho en un hospital.

El Sindicat d’Infermeria ha denunciat moltes vegades que no es controlen bastant els accessos dels acompanyants, familiars i visites als hospital, la qual cosa fa que els centres sanitaris “siguen un focus important de contagi del virus”. Per això, demanen reforçar la vigilància a les entrades. També alerten que alguns professionals sanitaris, en espera de saber el resultat d’una PCR, continuen treballant en lloc d’estar a casa aïllats. Si no es prenen mesures, adverteixen, “ens quedarem sense professionals de cara al repunt previst per a les pròximes setmanes”, perquè no hi ha personal per a substituir el que es contagia.

Fins al 18 de desembre, data de l’última actualització oficial de la Conselleria de Sanitat Universal, hi ha hagut 5.410 contagis detectats en professionals sanitaris, dels quals 1.900 són infermeres i infermers, des que van començar a comptabilitzar-se.

Aquests són els brots que comptabilitza Satse en un únic servei hospitalari:

  • Hospital Peset de València. Quatre infermers positius en el servei d'urgències que no s’han substituït. En la cinquena planta, a més, hi ha nou treballadors confirmats, un d’ells molt greu. S’està realitzant una PCR a tot el personal d’aquesta planta per a detectar-hi possibles casos.
  • Hospital General de València. Hi ha un brot a la sala de pluripatològics, que afecta sis pacients i sis professionals. Satse assegura que l’arrel del contagi va ser un pacient ingressat.
  • Hospital de Sant Joan d’Alacant. N’hi ha tres brots actius, dos dels quals començaren la setmana passada en els serveis de Neurologia i Oncologia Digestiva. El tercer s’ha produït aquesta setmana a la planta Covid.
  • Hospital General d’Alacant. En aquests moments hi ha dos brots, un al servei de Neurologia i l’altre en el d'Oncologia Digestiva, amb huit treballadores contagiades. A més aquesta setmana s’ha detectat un altre brot en una planta Covid.

D'altra banda, el Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV) denunciava aquest dilluns que sis metges del servei d’urgències de l’Hospital Arnau de Vilanova, a València, han donat positiu per Covid-19 [https://apuntmedia.es/va/ultimes-noticies/el-sindicat-medic-alerta-de-sis-contagis-de-sanitaris-en-un-mes-a-les-urgencies-de-l-arnau] al llarg de desembre i atribueix els contagis a una possible infecció per aerosols per la falta de ventilació dels boxs on s’atenen els casos de coronavirus.

També et pot interessar

stats