La sindèmia, l’altra pandèmia aparellada a la Covid-19

La pandèmia afecta de manera diferent cadascú, depenent de circumstàncies prèvies. Els científics ho denominen ‘sindèmia’.

VÍDEO | La sindèmia, l’altra pandèmia aparellada a la Covid-19
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
Cristina Lavara
Marta López
07 d'octubre 2020 - 16:31

La incidència de la Covid és diferent atenent circumstàncies com la desigualtat i la pobresa, el que en termes científics s'anomena sindèmia. D’acord amb aquest concepte, una pandèmia irromp en una població i interactua amb unes altres pandèmies ja presents en la societat, com ara les malalties cròniques. Per aquesta raó, l’impacte de la Covid-19 no és el mateix en tots els ciutadans.

El nivell socioeconòmic repercuteix moltes vegades sobre l’exposició i la incidència de la malaltia en un determinat col·lectiu, com assenyala Carmen Vives, catedràtica de Salut Pública de la Universitat d’Alacant. La vulnerabilitat és un altre dels aspectes que condiciona l’impacte de la pandèmia. Les persones majors, amb malalties cròniques tenen més probabilitats de patir greument la Covid-19.

I si comparem els estats, segons adverteix Carmen Vives, és evident l'evolució diferent que s'observa al sud i al nord d'Europa, depenent de les condicions socioeconòmiques.

A més de reforçar el sistema de salut pública i de vigilància sanitària, cal assumir que estem en una crisi econòmica sense precedents i que s'han de fer canvis estructurals. Per a molts científics és urgent una avaluació de la gestió que s'ha fet contra la Covid i saber què hi ha fallat i, sobretot, què ha funcionat per a compartir l'experiència.

També et pot interessar

stats