Simón apel·la a la "responsabilitat individual" dels ciutadans de Madrid per a evitar la mobilitat excessiva

El responsable sanitari assegura que un 9% dels hospitalitzats a Espanya són per coronavirus.

Simón, aquest dijous, en roda de premsa.
Simón, aquest dijous, en roda de premsa.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha defensat aquest dijous que la incidència de la pandèmia a Madrid continua sent alta, tot i mencionar la "sensació" que camina cap a una estabilització de les dades. Simón no ha volgut entrar a parlar sobre la decisió judicial al voltant de les mesures a Madrid o de les decisions tècniques que es puguen posar en marxa ara, però ha "apel·lat a la responsabilitat individual dels ciutadans per a entendre el risc en què poden ficar a altres persones, tant dins com fora de la comunitat de Madrid, amb la mobilitat excessiva". "La mobilitat és una de les raons per les quals el coronavirus s'extén", ha remarcat Simón per a recordar que un pont com el que arranca "implica riscos".

Preguntat per les mesures concretes, ha admés que entre les possibilitats està l'estat d'alarma, però també ha dit que n'hi ha altres. Simón ha recordat que Madrid significa el 31% de tots els casos dels últims catorze dies i ha deixat clar que estan en contacte diari amb els responsables d'aquesta autonomia.

Durant la roda de premsa, el responsable sanitari ha destacat algunes qüestions de l'actualitat de la pandèmia a Espanya. Entre altres, ha explicat que cada vegada més autonomies gasten els tests d'antígens en atenció primària i la previsió és que aquestes proves continuen augmentant. A més, ha detallat que el 9% dels hospitalitzats a tot Espanya són per coronavirus i un 18% dels llits de cures més crítiques.

Simón ha explicat que a escala global la pandèmia no està evolucionant bé i que específicament a la UE estem en una "fase clara d'ascens". En el cas d'Espanya, l'ascens continua però és més lent. Simón confia a entrar en una fase d'estabilització en què, ha remarcat, encara no estem.

La situació de la pandèmia a la Comunitat de Madrid ha tensat des de fa algunes setmanes les relacions entre els responsables autonòmics i el govern espanyol. Aquest mateix dijous, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha rebutjat les mesures que restringeixen des del divendres 2 d'octubre la mobilitat en deu municipis de la comunitat, inclosa la capital, ja que entén que afecten els drets i les llibertats fonamentals.

També et pot interessar

stats