Setze contagis en una residència de Daimús després rebre la primera dosi de la vacuna

L'alcalde i director de la residència, que es troba en aïllament preventiu, s'oposa al confinament perimetral del municipi.

Un sanitari pren la mà d'una persona major a una residència en una imatge d'arxiu

La residència de persones majors Sant Carles de Daimús ha notificat els positius de dotze interns i de quatre treballadors. Contagis sobre una població de 28 residents que es produeixen dues setmanes després que els posaren la primera dosi de la vacuna de Pfizer-BioNTech. Tots els pacients presenten símptomes lleus, segons la informació facilitada des de la mateixa residència, llevat de dos interns que patien patologies prèvies i que, en paraules del director del centre i alhora alcalde del municipi, Javier Planes, estan "més carregats". Dos treballadors es troben en aïllament preventiu a casa a l'espera dels resultats de les PCR.

"Ha sigut una casualitat", assegura Planes. "A la setmana de vacunar-nos van notar que hi havia gent que estava constipada i el metge va començar a preocupar-se. Dijous [7 de gener] un treballador va dir que li feia mal el cap, li van ferm la PCR i va donar positiu. L'endemà férem les proves a tota la residència i dissabte vam conéixer els positius", explica.

D'un dia a l'altre el coronavirus ha modificat la rutina d'aquest municipi de 3.000 habitants de la Safor. Si el passat 29 de desembre l'inici de la campanya de vacunació obria un horitzó d'esperança, cinc dies després Sanitat Universal ordenava el confinament perimetral de la localitat, després que la incidència acumulada a catorze dies s'elevara a 1.507 casos per cada cent mil habitants. Des de llavors, ha baixat a 1.122 casos. L'alcalde, que va ser una de les primeres persones a posar-se la injecció, en la seua condició de personal sociosanitari del geriàtric, està hui confinat en una habitació del centre, com a contacte estret dels positius.

L'alcalde, en aïllament preventiu, contra el confinament perimetral

Javier Planes es va oposar públicament a les restriccions abans de saber els positius a la residència i manté en la postura. L'alcalde de Daimús posa les dades en el context del brot de positius que setmanes abans de l'orde de Sanitat Universal es va conéixer en una altra residència del municipi, Solimar, on es van produir 73 positius, 59 d'ells entre interns.

En opinió de Planes "són casos totalment controlats, perquè estan acotats a la residència. El que passa és que en els còmputs apareix tot el poble". "No és real el que estan fent-nos" -es lamenta- "si no fora per les residències tindríem incidències paregudes als pobles dels costats, que no han confinat".

L'equip jurídic del consistori estudi la possibilitat d'un recurs, però sense massa esperança perquè siga efectiu abans del 31 de gener, quan s'ha de revisar el confinament perimetral si baixa la incidència al municipi.

De moment, Daimús continuarà complint l'orde de tancament, per molt que desagrade a una part del veïnat, amb l'equip de govern municipal al capdavant. "La llei és la llei. Això no vol dir que estiguem a favor. Per exemple, l'hoteleria ací a Daimús és injust que estiga tancada per a la població, amb el que estan patint bars i restaurants", denuncia.

També et pot interessar

stats