Com serà el Nadal? Aquestes són les mesures que proposa el govern espanyol

Es planteja limitar les reunions socials a un màxim de 6 persones i iniciar el toc de queda a la 1 de la matinada la nit de Nadal i la nit de Cap d'Any.

Algunes de les mesures de Salut Pública contra la Covid-19 per a celebrar les festes nadalenques
Algunes de les mesures de Salut Pública contra la Covid-19 per a celebrar les festes nadalenques / Marta Galindo (À Punt NTC)

Quan falta un mes per a Nadal, el govern espanyol ha remés a les comunitats autònomes quines són les seues propostes per a poder celebrar els dies més familiars de l’any de la manera més segura possible. En l’esborrany de la proposta de mesures de Salut Pública contra la Covid-19 per a celebrar les festes nadalenques, el Ministeri de Sanitat suggereix diverses mesures, encara no definitives, amb l’objectiu d’evitar un augment dels contagis de coronavirus, davant de l’augment dels desplaçaments entre territoris, les trobades amb familiars i amics i la tornada de l’estudiantat a casa.

Aquestes són les principals propostes del govern espanyol:

  • Reunions amb un màxim de sis persones: les reunions socials en què hi haja algun membre extern que no siga convivent seran d’un màxim de sis persones. Sanitat recomana limitar la participació als membres que pertanguen a un mateix grup de convivència i, en cas de no ser així, celebrar-les preferiblement a l’exterior.
  • Toc de queda excepcional des de la 1 de la matinada: els dies 24, nit de Nadal, i 31 de desembre, nit de Cap d'Any, el govern espanyol permetria un reducció del toc de queda, limitant l’activitat entre la 1:00 i les 6:00 hores. La resta dels dies es mantindrà l’horari que permeta cada comunitat autònoma després de declarar-se l’estat d’alarma.
  • Mobilitat entre comunitats autònomes: es recomana evitar aquells viatges que no siguen “estrictament necessaris”. Si hi ha plans de fer un viatge, s’haurà de revisar si la normativa del lloc a on ens dirigim ho permet, en cas que poguera estar vigent un confinament perimetral del territori.
  • Tornada de l’estudiantat a casa: el Ministeri recomana a l’estudiantat que vulga tornar a casa per les vacances que limite els contactes socials en vespres del desplaçament. Una vegada a casa, també proposa reduir els contactes i interactuar amb ells en llocs a l’exterior.
  • Cavalcada de Reis “estàtica”: el govern espanyol recomana no fer cap tipus de celebració que comporte aglomeracions, com pot ser la cavalcada de Reis. Així, proposa alternatives com les cavalcades “estàtiques”, amb una ubicació en llocs on es puga controlar l’accés, o la retransmissió d’aquests actes nadalencs per la televisió.
  • Actes culturals: les activitats nadalenques que se celebren en espais com cines, teatres o auditoris hauran de fer-se respectant l’aforament vigent de cada comunitat autònoma i les corresponents mesures de seguretat.
  • Es recomana no cantar durant les celebracions religioses: igual com en els actes culturals, s’hauran de seguir les normes d’aforament establides per cada autonomia. A més, durant la celebració de l’acte religiós, es recomana no cantar i usar música pregravada. Pel que fa a actes com la missa del gall, es podran fer, sempre que no interferisquen la limitació horària.

També et pot interessar

stats