Segona onada de coronavirus: una corba similar de positius, però amb contagis menys letals

La mortalitat i la capacitat d'una persona per a expandir el virus han baixat sensiblement respecte de la primera onada.

Corba de l'epidèmia a la Comunitat Valenciana
Corba de l'epidèmia a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

La segona onada de contagis de coronavirus ha començat abans del que pronosticaren els científics, però no és comparable a la primera per diferents motius. El virus és menys letal, el sistema està més preparat i els contagis es produeixen a un ritme menor. L'edat mitjana dels pacients també ha caigut sensiblement. Al final d'agost més de la meitat dels nous positius tenien menys de 40 anys, un fet que ha contribuït a millorar el pronòstic.

Investigadors com el catedràtic d'epidemiologia de la Universitat de València José Maria Martín sostenen a més que, encara que bé el virus ha demostrat un gran capacitat per a mutar i perfeccionar la seua expansió, ho ha fet en detriment de la seua patogeneïtat, és a dir, causant contagis menys greus.

Les gràfiques sobre alguns indicadors ens donen les claus per a comprendre la situació actual de la pandèmia a la Comunitat Valenciana.

La corba de contagis mostra un comportament simètric. La primera onada dibuixa una vall des de maig a mitjan juliol, i un nou creixement sostingut fins al setembre, que és quan comença a caure. El 16 de març arribàvem als 636 contagiats, el 30 de maig n'hi havia només cinc, el 31 de juliol 229, el 26 d'agost el repunt més important, amb 638. A 10 de setembre hi havia 158 nous contagiats.

Però si ens fixem en la xifra de morts diàries, la cosa canvia, i molt. Esta és la corba de defuncions en quatre 4 dates diferents. 31 de març: 56 morts; 11 d'abril, 20; els mesos de juny, juliol i agost amb a penes víctimes mortals, i 8 i 9 morts el 5 i el 12 de setembre. Xifres molt lluny dels registres de la primera onada.

Per a completar la imatge cal fixar-se en un altre valor: el nombre reproductiu bàsic instantani. És a dir, el que mesura quantes persones pot infectar un contagiat. I ací, les xifres també parlen clar. El valor 1 marca la línia on cal començar-se a preocupar. El 10 de març era de 3,57, va baixar a 0,25 el 10 de maig, al juliol repunta fins a l'1,72 del dia 17 i comença a baixar fins al 0,40 a 13 de setembre.

També et pot interessar

stats