El segon brot d’una residència de Sant Joan d’Alacant eleva a 55 els contagis del centre a desembre

El coronavirus delma els geriàtrics valencians, on deixa més de 730 contagis i 68 víctimes tan sols en l’última setmana i mitja.

Residència de Sant Joan d'Alacant que afronta el segon brot aquest mes de desembre
Residència de Sant Joan d'Alacant que afronta el segon brot aquest mes de desembre

Un total de 735 contagis, més de mig miler d’ells de residents, i 68 víctimes a les residències de persones majors de la Comunitat Valenciana només en l’última setmana i mitja, segons el balanç oficial de Sanitat Universal. Són les xifres aborronadores d’aquesta nova onada als geriàtrics, que en alguns casos, com la residència Cap Blau de Sant Joan d’Alacant (Alacantí), han sigut doblement colpejats i aquest desembre acumula 55 positius. Segons ha pogut confirmar À Punt, en aquesta residència s’ha detectat el segon brot en només set dies, que afecta tretze usuaris i una desena de treballadors.

A pesar dels esforços per a blindar-los contra el coronavirus, la pandèmia torna a acarnissar-se amb un dels col·lectius més vulnerables, el dels ancians. La residència de Cap Blau n’és un exemple. Va haver de fer front a un primer brot el 16 de desembre, amb 32 contagis, 26 en residents i la resta en el personal del centre. La situació s’ha tornat a repetir en aquesta residència de Sant Joan d’Alacant una setmana més tard. Ara 23 noves infeccions obliguen a reforçar la seguretat sanitària i a la intervenció del centre per part de la conselleria.

Pics de més d’un centenar de contagis

Les persones majors van ser el col·lectiu més colpejat per la primera onada i la situació es repeteix ara. Des del 14 de desembre passat, 534 usuaris de les residències de majors s’han infectat de coronavirus, segons recullen les dades de la Conselleria de Sanitat Universal. Durant aquest període, fins i tot alguns dies, com el 17 o el 22, s’han superat el centenar de contagis notificats, amb 138 i 104 usuaris infectats.

Aquesta xifra, encara que més baixa, tampoc no deixa de ser preocupant en el cas dels treballadors: més de dos centenars dels centres sociosanitaris s’han contagiat l’última setmana i mitja. Els tres primers dies d’aquesta setmana hi ha 53 noves infeccions confirmades, un ritme de creixement de positius superior al de la setmana passada, que es tancava amb 148 treballadors amb Covid-19.

Les residències de la Comunitat Valenciana entren a Nadal trobant a faltar 68 residents, que han faltat amb coronavirus des del 14 de desembre. Una xifra a la qual s’ha arribat després que en l’última setmana s’han registrat fins a tres dies amb deu o més víctimes.

Carrera contrarellotge per a protegir els ancians

Amb aquestes circumstàncies, molts residents es veuran obligats a passar el Nadal als seus centres habituals, sense eixides per a les reunions familiars, ni tampoc visites, dos dels nombrosos aspectes que es regulaven en el rigorós protocol que ha elaborat la Conselleria de Polítiques Inclusives per a protegir els geriàtrics de l’amenaça del virus. Tot i resultar mesures estrictes, es fan més que mai necessàries, especialment atenent l’imparable ritme ascendent que està prenent el virus al territori valencià, on aquest dijous s’ha registrat, amb 2.494 infeccions més, la tercera pitjor xifra de la pandèmia.

No debades, i arran d’aquesta situació, vora 800 usuaris de set residències de la Comunitat Valenciana –Almassora, Benissanó o Borriana, entre altres– seran els primers a vacunar-se aquest diumenge. La campanya que vacunació contra la Covid-19 es convertirà en una carrera contrarellotge per a salvar les vides més vulnerables, entre les quals estan les persones majors i els treballadors sociosanitaris.

Una residència de persones discapacitades d'Aldaia, amb 28 positius

Uns altres dels centres més amenaçats per la pandèmia són les residències de persones amb discapacitat. A la que gestiona l'Institut Valencià d'Atenció Social-Sanitària (Ivass) a Aldaia (Horta Sud) s’ha detectat un brot que ja deixa dos víctimes i 28 afectats, la majoria d’ells residents (21), segons ha confirmat la Conselleria de Polítiques Inclusives, de qui depén l’Ivass. Al centre ja s’ha implantat el pla d’aïllament dels usuaris que no han contret la malaltia, que estan en una instal·lació annexa.

També et pot interessar

stats