El sector serveis, la construcció i la indústria, els tres més afectats per l’augment de l’atur

La ministra Yolanda Díaz destaca que el mercat laboral es va comportar de forma “normal” fins al decret de l'estat d'alarma.

Els ministres Yolanda Díaz i José Luis Escrivá, aquest dijous
Els ministres Yolanda Díaz i José Luis Escrivá, aquest dijous / Efe

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, han comparegut a la Moncloa aquest dijous per a explicar les dades de l’atur del mes de març i d’afiliació a la Seguretat Social. Díaz ha explicat que hi ha 302.265 persones més parades que el mes de febrer, una xifra “històrica” quant a l’increment mensual, però no en el nombre absolut (que es va registrar en el 2013). Ara hi ha 3.548.312 persones aturades registrades a les oficines de treball.

El sector més afectat, en termes absoluts, és el sector serveis: hi ha 206.016 persones més aturades, un 8,97% en xifres relatives. Díez ha explicat també que el segon sector “agitat” és el de la construcció, en què l’atur creix un 22,92% i deixa 59.551 persones més aturades. Un altre sector molt important i afectat és la indústria, que al març va acumular un creixement de l’atur del 9,15% el que significa 25.194 persones més aturades. L’agricultura guanya 6.520 aturats, un 4,26%. “Estem en una situació d’absoluta excepcionalitat”, ha remarcat la ministra, que ha deixat clar que fins al 12 de març el mes era normal, però després el creixement de l’atur ha sigut diari.

La responsable de Treball en el govern de Pedro Sánchez també ha mencionat que el coronavirus no té un impacte de gènere específic, però el mercat de treball sí que ho fa de forma estructural.

Molts contractes

Altra de les qüestions que ha destacat Yolanda Díaz és que continuen formalitzant-se molts contractes a Espanya a pesar de la Covid-19. El mercat laboral va registrar al mes de març un total d’1.256.510 contractes i es manté la senda “dels últims mesos” de reducció de la contractació temporal, encara que aquesta modalitat encara supera el 88% del total.

Desocupació i taxa de cobertura

La taxa de cobertura està situada en el 65%, vora cinc punts més, el que valida l’eficàcia de les polítiques del govern espanyol de protegir els més vulnerables. A Espanya hi ha, ara per ara, un total de 2.231.000 persones amb prestacions reconegudes, el que representa una nòmina de 1.250 milions d’euros.

98.000 expedients de regulació en 24 hores

98.000 expedients de regulació en 24 hores

Als serveis de treball hi ha més de 620.000 expedients de regulació de treball gestionats. Díaz ha valorat l’“eficàcia” i ha assegurat que sols en 24 hores els serveis de treball públics han gestionat 98.000 expedients de regulació de treball.

Avançament de les nòmines

D'altra banda, la ministra ha assegurat que el Ministeri de Treball ha acordat amb les entitats financeres l'avançament de les nòmines i este divendres moltes persones voran anticipada la prestació i el dilluns següent altres. Normalment, les prestacions es cobren els dies 10 de cada mes.

Afiliació al març

Per la seua banda, el ministre d’Inclusió ha presentat les dades d’afiliació a la Seguretat Social. Escrivá ha detallat que l’afiliació mitjana del mes de març es va situar al voltant de 19 milions i que cap al 13 de març es detecta una davallada d’aquesta xifra.

També et pot interessar

stats