Santiago Mas-Coma: “En el moment actual, pensar a tornar a l‘activitat turística és inversemblant”

El catedràtic de la UV veu factible tornar a gaudir de les platges a l'estiu, però molt difícil la visita del turisme estranger.

El catedràtic de la UV i membre de l’OMS, Santiago Mas-Coma, intervé en l'À Punt NTC nit
El catedràtic de la UV i membre de l’OMS, Santiago Mas-Coma, intervé en l'À Punt NTC nit

L’estiu s’acosta i la possibilitat de gaudir de les platges valencianes també, malgrat la Covid-19. Les altes temperatures, la baixa humitat i la radiació ultraviolada complicaran les possibilitats de supervivència del coronavirus, fins i tot a l’aigua. Així ho creu el catedràtic de Parasitologia de la Universitat de València i membre de l’Organització Mundial de la Salut, Santiago Mas-Coma, que valora les possibilitats de contagi com a “ínfimes”.

A favor de poder tornar a la mar també hi ha la tipologia del litoral valencià, amb grans zones d’arena que facilitaran mantindre una distància de seguretat, que Mas-Coma ha recomanat que siga de cinc metres.

Recuperar la platja no vol dir recuperar el turisme, adverteix el catedràtic, i particularment respecte dels visitants estrangers. “Entenc la preocupació dels sector, però en el moment actual pensar en això és inversemblant”, assegura Mas-Coma. Entre els motius apunta al risc d’importació de virus des de l’estranger, els problemes que representaria cada nou contagi a efectes de pressió assistencial i quarantenes o la baixa rendibilitat d’operacions com la navegació aèria, per l’obligació de reduir l’aforament en cada viatge. “Quin turista que té tres setmanes de vacances acceptarà que el tanquen quinze dies en hotel per una quarantena? Hi estem lluny”, raona.

“La gent ha d’entendre que això no s’ha acabat”

Santiago Mas-Coma alerta: “La gent ha d’entendre que això no s’ha acabat”, i recorda que la Xina manté vigents dràstiques mesures de confinament per a evitar que es propague el nou coronavirus: acaba de posar en quarantena una població de 10 milions de persones al nord del país per només 70 contagis.

La major preocupació per a aquest membre de l’OMS i president de la Societat Internacional de Medicina Tropical és la possibilitat de contagis en el transport públic per les dificultats per a garantir les distàncies de seguretat. I recorda que existeix un gran nombre de persones asimptomàtiques que podrien ser vectors de la Covid-19 sense saber-ho.

També et pot interessar

stats