Sanitat valora que l’actual escenari és propici per a demanar el pas a la fase 3

La Conselleria reforçarà el personal de salut mental per a atendre les seqüeles del coronavirus.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, durant la roda de premsa

La comunicació de cinc noves morts per coronavirus en les últimes hores a la Comunitat Valenciana no varia el full de ruta de la Generalitat, que manté l’aspiració de demanar la setmana que ve el pas a la fase 3 de la desescalada. De ser acceptada la petició, el territori valencià canviarà de fase el pròxim 15 de juny.

“Veiem que les coses van bé. Les dades ens permeten dibuixar un escenari propici” ha confirmat la consellera de Sanitat, Ana Barceló, en la roda de premsa diària per a actualitzar les dades de la Covid-19 la Comunitat Valenciana.

Una pandèmia plena d’incògnites a mitjà i llarg termini i davant la qual Sanitat treballa pensant “en el pitjors dels escenaris”. La Conselleria disposa d’un pla d’emergència en cas d’un repunt sobtat de contagis en qualsevol moment i continua aprovisionant-se de material, segons ha explicat Barceló. Els recursos actuals permetrien fer front a un nou episodi massiu de contagis de sis mesos.

A curt termini el pla de la Conselleria passa per recuperar “de manera gradual i escalonada” l’activitat assistencial que havia interromput l’emergència de la Covid-19. Així, s’està fent a poc a poc, assegura la titular de Sanitat, amb les intervencions quirúrgiques, la cirurgia ambulatòria, els centres d’especialitats i, amb la reobertura, des del 25 de maig, dels consultoris municipals, que van haver de tancar-se per a concentrar els seus facultatius en els centres de salut.

Reforçament dels serveis de salut mental

Barceló també ha anunciat la creació de 61 noves places per a reforçar els serveis de salut mental durant la desescalada, després de detectar un augment de la necessitat assistencial per a persones amb seqüeles derivades de l’exposició al coronavirus. Entre aquestes ha citat persones contagiades, majors que han passat mesos en soledat, familiars que no han pogut acomiadar-se d’un difunt, professionals sanitaris, i a persones que s’enfronten a una escenari d’incertesa en la crisi econòmica.

De les 61 places, 8 seran de metges de psiquiatria, 15 de psicòlegs, 18 d’infermeria especialitzada en salut mental, 11 de terapeutes ocupacionals i 9 de treballadors i treballadores socials. Les places ja han sigut creades i les contractacions seran d’almenys sis mesos amb possibilitat de pròrroga.

També et pot interessar

stats