Sanitat Universal controlarà durant set dies almenys la residència de Benirredrà que té més de 90 positius

Els contagis i morts en geriàtrics al novembre tripliquen els registres del mes anterior i evidencien la vulnerabilitat d'aquests espais.

Façana de la residència Mediterránea a Benirredrà
Façana de la residència Mediterránea a Benirredrà / À Punt NTC

La Conselleria de Sanitat Universal preveu mantindre intervinguda la residència d'ancians Mediterránea de Benirredrà (Safor) durant almenys set dies, després que divendres passat es confirmaren a les instal·lacions 94 casos positius de Covid-19, entre majors i plantilla, i la defunció de sis interns. Les dades, però, s'han d'actualitzar aquest dilluns en el balanç diari que realitza la Conselleria.

El departament encapçalat per Ana Barceló va iniciar divendres passat l'expedient per a intervindre l'asil. El control de Salut Pública suposa la incorporació de personal designat per la Conselleria per a cobrir les baixes entre la plantilla que ha provocat el brot. També es dedicaran a atendre els majors que ho necessiten i a derivar els malalts als serveis d'urgències hospitalaris, segons han informat fonts de Sanitat. El brot registrat a la residència obliga també a realitzar tasques de desinfecció a l'edifici, de les quals s'encarrega l'exèrcit. La estimació, a partir de casos similars en altres geriàtrics, és que el control sanitari s'allargue set dies com a mínim.

L'Ajuntament de Benirredrà assegura que el brot està contingut a la residència i no ha repercutit en la població, de vora 1.600 persones. L'alcalde, Emilio Falquet, ha afirmat que no hi ha hagut cap cas entre el veïnat i per això fa una crida a la tranquil·litat. Des del consistori insisteixen que, des de l'inici de la pandèmia, s'han adoptat les mesures de prevenció necessàries en coordinació amb les autoritats sanitàries.

A les portes del mes de desembre sembla que el pic d'incidència de la segona onada ja ha quedat arrere i els contagis comencen a baixar, però les residències tornen a ser els llocs on la pandèmia resulta més virulenta. Des que va començar el mes, els registres de positius i morts a l'octubre per Covid-19 en geriàtrics s'han triplicat: els contagis han passat de 516 a 1.515, i les deffuncions, de 27 a 105, segons les dades de la Conselleria de Sanitat Universal, actualitzades el 28 de novembre.

Focus de 25 contagis a Benicarló

Màxima atenció també al brot que hi ha a la residència El Collet de Benicarló (Baix Maestrat), que atén persones amb diversitat funcional. El centre està pendent d'efectuar dimarts noves proves per a determinar l'abast dels contagis i controlar l'evolució del focus. De moment, hi hauria 25 persones contagiades, entre elles 16 usuaris. La resta són membres de la plantilla. Tothom està lleu o és asimptomàtic, excepte dues dones residents que estan hospitalitzades. A més, el personal del centre es queixa que falta material de protecció adequat per a treballar.

També et pot interessar

stats