Sanitat suspén totes les operacions programades, a excepció de les que comporten risc vital

La vacunació preventiva per a lactants i embarassades la faran a domicili.

Una intervenció quirúrgica a la Comunitat Valenciana, en una imatge d'arxiu
Una intervenció quirúrgica a la Comunitat Valenciana, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La Conselleria de Sanitat ha donat la instrucció de suspendre, fins a una altra orde, tota activitat quirúrgica programada, excepte en "aquelles condicions que amenacen la vida". Així mateix, acorda establir un mecanisme "de racionalització estricta" per al "bon ús" dels equips de protecció individual, on s'especifica quins elements s'han d'utilitzar per a cada supòsit.

Vacunació a domicili

La instrucció també arreplega el nou protocol per a activitats preventives, com les vacunacions de lactants i embarassades, que faran a domicili. Sanitat mantindrà el calendari infantil fins als quatre mesos de vida, però valorarà la dels 11 i 12 mesos en funció de la vulnerabilitat del xiquet.

Així mateix, també es manté i es farà preferentment a domicili la revisió als 15 dies de naixement prevista en el programa de salut infantil. En el cas de les mares es mantindrà la vacunació de tètanus-tos ferina durant l'embaràs i les activitats de vacunació en els casos postexposició.

Igualment es mantenen els programes de cribatge neonatal, però es paralitzen els cribatges de càncer de mama i de càncer de colon. Ara bé, es garanteix la continuïtat en el circuit assistencial en el cas de les exploracions ja iniciades".

Protocol sanitari per a proves de Covid-19

La instrucció de Sanitat també ordena el protocol de presa de mostres per a pacients en aïllament sospitosos de contagi per coronavirus. Serà responsabilitat del departament de salut a què pertanga el pacient, que prendrà les mostres preferiblement al domicili, però que podrà traslladar la inspecció al centre ambulatori per causa major, com la falta d'equips de protecció individual per al sanitari.

Reserva de personal sanitari i reasignació de funcions

La instrucció també fa referència a la reserva de personal. Cada departament ha de definir el "nombre mínim imprescindible" de professionals de totes les categories, serveis i unitats, que garantisquen el funcionament de la prestació sanitària adequat, tenint en compte la necessitat de substituir professionals en aïllament domiciliari i en quarantena i els cicles de descans dels professionals. Segons el comunicat, "tots aquests professionals han de garantir la localització telefònica a qualsevol hora i hauran d'aplicar-se les mesures de distanciament social i restricció de mobilitat que corresponguen a cada moment a la població general". Als professionals en reserva els renovaran cada 14 dies si no els han requerit.

El document de la Conselleria de Sanitat especifica que podran "reassignar funcionalment" a fer altres tasques els professionals sanitaris afectats per la suspensió de l'activitat en la seua especialitat.

També et pot interessar

stats