Sanitat podrà disposar dels centres privats en cas de col·lapse assistencial

El DOGV publica aquesta orde i la pròrroga del confinament perimetral una setmana més.

Imatge d'arxiu d'una intervenció en un quiròfan de l'Hospital la Fe de València

Aquest migdia entra en vigor la pròrroga de set dies de la mesura de restricció d'entrada i eixida de persones del territori de la Comunitat Valenciana, adoptada en els decrets 15/2020, de 30 d'octubre, i 16/2020, de 5 de novembre, i a l'empara de la declaració de l'estat d'alarma, segons publica aquest divendres el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV). La situació epidemiològica actual, ocasionada per la Covid-19, aconsella prorrogar aquesta mesura durant set dies naturals més, a l'efecte de continuar frenant els contagis que s'estan produint, segons el DOGV.

Això significa que la Comunitat Valenciana estarà tancada una setmana més, fins al 20 de novembre perquè, segons ha destacat el president de la Generalitat, Ximo Puig, ara mateix “no hi ha dades positives per a canviar aquesta situació”. Des de divendres passat fins hui s'han sumat més de 10.500 positius nous i s'ha superat la barrera psicològica dels 2.000 morts des de l'inici de la pandèmia.

Aquest decret de pròrroga del confinament ve acompanyat també de noves mesures amb un altre decret. El Consell recupera l'orde que va publicar al març per a posar la sanitat privada a disposició de l'administració i també que el personal sanitari de la Conselleria puga ser requerit per a fer funcions directes o indirectes davant de contingències provocades per la Covid-19. Entre altres mesures inclou el trasllat de pacients als hospitals privats.

La sanitat privada, a disposició de la pública

La Conselleria de Sanitat Universal ja pot disposar de tots els recursos materials i humans de la sanitat privada per a fer front a la pressió hospitalària que ha provocat aquesta segona onada de la pandèmia. Segons publica el DOGV, la sobrecàrrega assistencial que ha provocat aquesta crisi sanitària sense precedents fa indispensable que la sanitat pública compte amb tots els recursos materials, tècnics i humans de la sanitat privada. La Conselleria podrà contractar tots els serveis que siguen necessaris per a posar remei a la situació de greu perill que s'ha generat, sense que calga una licitació prèvia.

El que queda pendent de publicació és un altre decret, el que permet el trasllat de metges entre àrees de salut, canviar-los d'especialitat per a treballar en equips covid i suprimeix les lliurances del personal sanitari. El sobreesforç que ja feren aquests professionals durant la primera onada i l'anterior estat d'alarma serà compensat amb una paga extra que hui aprova el ple del Consell.

Aquest divendres es compleix una setmana de la publicació en el DOGV de l'acord de la Generalitat en vigor fins al 9 de desembre pel qual es limita al 50% l'aforament als bars, botigues i centres comercials, a un terç els vetlatoris i cerimònies, o es confina perimetralment Elda i Petrer, entre altres mesures.

També et pot interessar

stats