Sanitat ordena tancar les discoteques i prohibeix fumar al carrer sense distància mínima a tot Espanya

Illa anuncia una bateria de mesures i recomanacions comunes a totes les autonomies per a frenar l'escalada de contagis.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa
El ministre de Sanitat, Salvador Illa

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat aquest divendres una bateria d'actuacions coordinades en matèria de salut pública per a totes les autonomies amb l'objectiu de frenar la proliferació de contagis, entre les quals està l'orde de tancar les discoteques a tot Espanya i la prohibició de fumar a la via pública si no es pot garantir el manteniment de la distància interpersonal de dos metres. Galícia i les Canàries ja havien adoptat la mesura, que estudiaven almenys altres deu autonomies, també la Comunitat Valenciana.

Pel que fa a l'oci nocturn, que en les últimes setmanes ha estat en el punt de mira per ser origen d'alguns dels brots notificats, el Ministeri de Sanitat ordena tancar discoteques, sales de ball i bars de copes. A més, estableix que en el cas dels establiments d'hoteleria i restauració, s'ha de garantir una distància mínima entre taules de metre i mig, amb un màxim de deu persones en cada grup. Aquests locals haurien de tancar, com a molt tard, a la una de la matinada i no podran acceptar més clients a partir de les 12 de la mitjanit.

Illa, que ha detallat les mesures en una roda de premsa, ha convocat d'urgència aquest divendres les comunitats autònomes per l'intens repunt de contagis de coronavirus que està registrant Espanya els últims dies. En l'últim balanç d'aquest divendres s'han notificat 2.987 casos nous, la xifra més alta en vora quatre mesos i que eleva el total d'infectats a 342.813 persones. Tot i això, el ministre ha insistit que la situació per la qual travessa ara Espanya per la Covid-19 no és comparable amb la que es va viure al març i abril, a pesar que hi haja un augment de casos.

Segons ha explicat el ministre, el consell interterritorial ha acordat per unanimitat l'adopció d'aquestes actuacions en salut pública, un fet inèdit en la democràcia espanyola. Les actuacions es componen d'onze mesures que afecten set àmbits, tres recomanacions i una indicació.

Respecte als centres sociosanitaris, Sanitat i les comunitats autònomes han acordat que a partir d'ara estan obligats a fer proves PCR tant a tots els nous ingressos com als treballadors que tornen de les vacances en almenys un període no superior a les 72 hores. Pel que fa a les visites de les persones internes, també s'inclou l'obligació que siguen només d'una persona a la vegada i una hora al dia, i es recomana que als centres hi haja un escalament de les visites.

A més, per a limitar els contactes socials entre grups amplis, el ministre també ha incidit en el fet que està prohibit fer botellots i ha instat a les autoritats i ajuntaments a sancionar a tots els que ho estiguen fent. Illa ha recordat que aquestes mesures no exclouen que les comunitats autònomes puguen imposar-ne altres extraordinàries, raó per la qual ha recordat que aquestes són un mínim exigible.

A més de les mesures aprovades en la reunió amb les diferents comunitats autònomes en el consell interterritorial, el titular de Sanitat també ha emés tres recomanacions a la població per tal d'evitar els contagis: limitació de trobades socials a grups de convivència estable i a un màxim de deu persones, i triatges periòdics als centres sociosanitaris amb proves PCR.

Illa també ha recordat a les comunitats autònomes que han de disposar de tots els mitjans necessaris per a poder oferir una resposta ràpida davant un augment dels casos de coronavirus.

Metges i infermers aplaudeixen les mesures

Per la seua banda, el Consell General de Col·legis Oficials de Metges ha qualificat de molt positives les mesures i ha celebrat que siguen comunes a tot Espanya. En la mateixa línia s'ha expressat el Consell General d'Infermeria d'Espanya, que assegura que era necessari "prendre decisions dràstiques que ajudaren en la contenció de la pandèmia". A més, els dos col·lectius han demanat responsabilitat a la ciutadania.

El sector de l'hoteleria i l'oci nocturn recorreran les restriccions

D'altra banda, les patronals de l'hoteleria i de l'oci nocturn ja han anunciat que recorreran davant els tribunals les noves restriccions i reclamen ajudes per a evitar la fallida d'un sector que, segons asseguren, està sent maltractat des de l'inici de la pandèmia. Denuncien que les mesures adoptades pel Ministeri de Sanitat no han sigut consensuades amb el sector i han agafat molts empresaris d'imprevist.

També et pot interessar