Sanitat ordena a les autonomies com recomptar les morts de coronavirus

Exigeix que es confirme la defunció amb proves diagnòstiques i que s'incloguen totes independentment del lloc on es produïsquen.

Els operaris traslladen un fèretre al cementeri de l'Almudena a Madrid
Els operaris traslladen un fèretre al cementeri de l'Almudena a Madrid / Juanjo Martín (Efe)

El govern espanyol ha publicat una orde en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) que entra en vigor aquest divendres en què demana a les autonomies unificar els criteris per a comptabilitzar el nombre de morts i contagis per coronavirus.

L'orde es publica arran de la polèmica general dels últims dies pel criteri dispar amb el qual cada autonomia fa el balanç diari. El cas més cridaner és el de Catalunya, on s'han disparat el nombre de morts en canviar el mètode de càlcul i incorporar-hi les dades proporcionades per les funeràries.

D'acord amb l'orde, les comunitats hauran de remetre entre les 20:00 i les 21:00 hores el total de morts per coronavirus des del 31 de gener, així com els casos acumulats confirmats des d'aquesta mateixa data mitjançant prova diagnòstica (PCR o test ràpid d'anticossos), incloent-hi simptomàtics i asimptomàtics.

El Ministeri de Sanitat exigeix en tots els casos que es confirme la mort amb proves diagnòstiques, ja siga amb PCR o tests ràpids, i que s'incloguen les defuncions confirmades independentment del lloc on hagen mort. En els casos dels positius, vol que es compten el total de casos simptomàtics confirmats amb els dos tipus de proves, però també els asimptomàtics.

Illa demana a les autonomies “mantindre la unitat i unanimitat”

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que en la nova orde se sol·licita a les comunitats que “diferencien els contagiats per test PCR d’aquells als quals se’ls ha fet test de ràpid d'anticossos” i que diferencien també si tenien o no símptomes “per a detectar les persones que han passat ja la malaltia”. L'objectiu és “la qualitat de les dades”, ha apuntat.

Illa també ha assenyalat que ha traslladat a les autonomies que han de continuar mantenint “la unitat i unanimitat en el treball conjunt”. A més, ha avançat que el Ministeri de Sanitat ultima una orde amb el de Consum per a “regular els preus de productes sanitaris” i en particular de les mascaretes higièniques.

Quant a les mascaretes, el ministre ha reconegut que hi ha hagut un problema amb un lot de mascaretes d'un proveïdor xinés autoritzat a Aragó i Catalunya, i el “lot ha sigut retirat”.

Dades de la pressió a les UCI

Hauran de donar compte així mateix dels llits ocupats per pacients tant infectats com no infectats, els ingressos i les altes per coronavirus en les últimes 24 hores i el nombre d'altes previstes en les pròximes 24 hores. Addicionalment, tots els centres remetran també dades sobre la pressió d'urgències, considerant com a ingressos el nombre de casos.

Els centres hospitalaris hauran d'enviar tota aquesta informació sobre la capacitat assistencial diàriament entre les 13:00 i les 14:00 hores.

Equips disponibles

En aquest mateix interval horari, però setmanalment cada divendres, les comunitats autònomes, l'Institut Nacional de Gestió Sanitària i tots els centres hospitalaris han de comunicar les existències que tenen de màscares, equips de PCT, hisops, guants, ulleres de protecció, bastes i solució hidroalcohòlica. També la quantitat d'equips de ventilació mecànica invasiva i d'ambulàncies medicalitzades i no medicalitzades.

Respecte dels recursos humans, les comunitats autònomes i l'Institut Nacional de Gestió Sanitària enviaran cada divendres el nombre de contractacions realitzades.

Orde del ‘BOE’

Segons publica el BOE, el govern modifica l'orde SND/234/2020, de 15 de març, sobre adopció de disposicions i mesures de contenció i remissió d'informació al Ministeri de Sanitat davant la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19. La informació epidemiològica es remetrà de forma agregada per les comunitats diàriament en l'interval de les 20:00 a les 21:00 hores.

1. Total acumulat de casos confirmats. Casos acumulats totals confirmats mitjançant prova diagnòstica (PCR o test ràpid d'anticossos)

amb símptomes en el moment de la prova incloent-hi simptomàtics i asimptomàtics.

2. Total acumulat de casos confirmats simptomàtics.

3. Total acumulat de casos confirmats asimptomàtics

4. Total acumulat de casos confirmats que han sigut hospitalitzats en centres hospitalaris o altres centres habilitats per a l'atenció de pacients, incloent-hi les unitats de vigilància intensiva (UCI).

5. Total acumulat de casos confirmats que han ingressat en UCI, incloses els llits ampliats d'UCI per a la resposta a la Covid-19.

6. Total acumulat de casos confirmats donats d'alta epidemiològica, tant hospitalàries com domiciliàries.

7. Total acumulat de casos confirmats morts amb infecció per SARS-CoV-2 independentment del lloc de la defunció.

8 Total acumulat de casos confirmats en professionals sanitaris. Total de casos la confirmació diagnòstica dels quals s'haja realitzat únicament mitjançant test d'anticòs (sense PCR o amb aquesta negativa). Aquesta categoria inclouria també les infeccions ja resoltes en el moment de la notificació.

També et pot interessar

stats