Sanitat notifica 772 positius nous a la Comunitat Valenciana, la xifra més alta des de l'inici de la pandèmia

El total de contagis supera els 20.000 i el de defuncions, després de registrar-se'n quatre més, els 1.500.

Dos ciclistes passegen per l'entorn del Mercat Central de València
Dos ciclistes passegen per l'entorn del Mercat Central de València / Efe

El coronavirus avança de manera imparable a la Comunitat Valenciana. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha notificat 772 nous contagis en les últimes 24 hores, l'increment diari de casos més gran confirmats des del començament de la pandèmia, i les infeccions superen ja les 20.000. Els nous positius confirmats aquests dimarts sobrepassen, fins i tot, la xifra de contagis diaris més gran registrada fins ara, que se situava en 750 el 29 de març, quan el balanç només comprenia els diagnòstics per tests ràpid. A més, s'hi sumen quatre noves víctimes més, de manera que se supera la barrera de les 1.500 defuncions.

L’escalada de les dades es percep també en els contagis a les residències de persones majors, que ja són una vintena, i en els brots. Dels 25 nous focus, novament València i la seua àrea metropolitana, n'acumulen pràcticament la meitat, sis al Cap i Casal i sis més a les poblacions pròximes.

L'única xifra que es conté en el balanç d’aquest dimarts és la de les hospitalitzacions, que baixen en set respecte a les de dilluns, i se situen en 331 (20 als hospitals de les comarques del nord, 91 a les del sud i 220 a les del centre). No ocorre el mateix amb els ingressos a les unitats de cures intensives (UCI), on aquest dimarts hi ha dos pacients més que en el balanç anterior, és a dir, 38 ingressos (3 a les comarques del nord, 13 a les del sud i 22 a les del centre).

A hores d’ara, hi ha 4.413 casos actius, fet que suposa un 15,11% del total de positius. Des que va començar la pandèmia s’han detectat 20.770 casos a la Comunitat Valenciana, encara que fins a aquest dimarts no s’havia registrat una xifra tan alta de contagis confirmats. La xifra que més s’hi acostava era la del 29 de març, encara que en aquella ocasió era, fins i tot, de 22 casos menys, en situar-se en 750 contagis confirmats per tests ràpids.

Quant a la distribució geogràfica, les comarques del centre registren 469 nous contagis, seguides de les del sud, amb 209 noves infeccions i les del nord, amb menys d’un centenar de positius nous, 94 concretament. Per a la conselleria, l’augment de casos evidencia l’efectivitat dels sistemes de rastreig, però insisteixen a recordar que “no es pot abaixar la guàrdia”.

A més, apunten que la Comunitat Valenciana és la cinquena autonomia “on la taxa d’incidència acumulada en els últims catorze dies –89,41 per cada 100.000 habitants– és menor, per darrere d’Andalusia, Astúries, Extremadura i Galícia”. En el cas valencià, i segons l’argument de Sanitat Universal, la taxa també és inferior a la mitjana espanyola, que és de 173,14 per cada 100.000 habitants.

Ara bé, el tarannà tranquil·litzador del departament de Barceló contrasta amb l’augment de brots, especialment per les comarques del centre i el sud de la Comunitat Valenciana. A més dels sis de València i els altres sis de l’àrea metropolitana –a Alfafar, Quart de Poblet, Montcada, Benetússer, Manises i Mislata–, Oliva, Ontinyent, Xera i Gandia són altres de les localitats de la franja central de la Comunitat Valenciana que acumulen brots.

El brot més gran, a Pilar de la Foradada

Així mateix, Elx continua acumulant brots, en sumar-ne dos més, mentre que Albatera, Torrevella, Benidorm, Benilloba, Alcoi i el Pilar de la Foradada sumen nous focus. En aquest últim municipi es registra el focus més gran dels confirmats aquest dimarts, amb 21 casos originats en un local d’oci. Sembla que els contagiats són un grup de clients d’un establiment de copes del municipi. Segons assegura l'Ajuntament, són visitants, que no resideixen al municipi, i el brot està controlat. No obstant això, els treballadors d’aquest establiment s’han fet les proves per a descartar nous contagis.

Segons ha confirmat Nieves Moreno, regidora de Sanitat del Pilar de la Foradada, les dades de contagis entre la població local són “bones en comparació amb altres municipis”. Per això, ha llançat un missatge de tranquil·litat al veïnat i l’ha instat a seguir un comportament exemplar, com s'ha demostrat durant l’estat d’alarma.

En el cas de les comarques del nord, només Olocau del Rei n'acumula un, de set contagis i que s’ha produït en un entorn laboral. Pràcticament la meitat dels brots detectats tenen a vore amb reunions de l’àmbit social, encara que hi ha fins a tres brots vinculats a l’oci, així com quatre brots originats en un mateix entorn laboral.

Un altre dels fronts pel qual continua avançant el coronavirus és el de les residències de persones majors. Allí s’han diagnosticat vint nous casos, nou de residents i onze de treballadors i creixen fins a 38, cinc més que en l’anterior jornada, les residències que mantenen algun cas actiu de coronavirus. Tot i això, des de Salut Universal asseguren que el 75% de les residències amb casos actius tenen només un sol positiu. A més, quatre residències estan sota vigilància activa de control sanitari.

També et pot interessar