Sanitat endureix les mesures contra la Covid-19 a la ciutat de València, on hi ha 63 brots actius

Es limita l'oci nocturn fins a la 1:30, l'aforament dels locals públics, les reunions socials i es prohibeixen les visites a residències.

Sanitat endureix les mesures contra la Covid-19 a la ciutat de València, on hi ha 63 brots actius
Sanitat endureix les mesures contra la Covid-19 a la ciutat de València, on hi ha 63 brots actius

La Conselleria de Sanitat Universal i Sanitat Pública ha decidit endurir les mesures contra la Covid-19 a València després que la ciutat haja registrat un notable increment de casos els últims dies. De fet, acumula 63 brots dels 180 actius a tota la Comunitat Valenciana, el que representa un 35% del total.

Les discoteques i locals d’oci de la ciutat de València hauran de tancar a la una i mitja de la matinada, es prohibeix el botellot i es limiten a un màxim de 15 persones les reunions de l’àmbit social i familiar. Els locals de restauració de la capital hauran de tancar a la mateixa hora –la una i mitja de la matinada– i hauran de garantir la distància d’un metre i mig entre els comensals de taules diferents. Així mateix, cada taula de bars i restaurants no podrà tindre més d’una desena de persones. També queden suspeses les visites a les residències de majors situades a la ciutat i es limita l'aforament dels locals públics al 60%.

La consellera Ana Barceló ha explicat que aquestes noves restriccions, que entraran en vigor aquest divendres i s'estendran durant 14 dies, pretenen frenar els contagis, sobretot els derivats de les reunions socials i els espais d’oci. De fet, ha destacat que el 14,6% dels contagis de la Comunitat Valenciana estan vinculats a l’oci.

Limitacions per a hotels i activitats culturals

En el cas de les discoteques, a banda de tancar a la una i mitja de la matinada, no podran tindre pista de ball. En aquest espai, però, es podran col·locar taules respectant la distància amb la resta de taules, i limitant l’aforament de l’espai al 60%. Ara bé, el de l’oci no serà l’únic sector afectat per aquesta nova normativa, ja que la Generalitat establirà noves restriccions en hotels, on l’aforament de les zones comunes queda limitat al 60%, o en activitats culturals a l’aire lliure, on sols podrà ocupar-se el 60% de l’aforament i s’haurà de respectar el metre i mig de distància social.

Com ha argumentat la consellera, totes aquestes restriccions s’han adoptat basant-se en estudis epidemiològics. A més, es limiten exclusivament a la ciutat de València i no a l'àrea metropolitana ni tampoc a la resta de la província, perquè a la capital els brots que s’han identificat són més nombrosos que a la resta de la Comunitat Valenciana.

Barceló ha explicat que el volum de contagis que està registrant la ciutat, unit a la mobilitat de molts dels infectats, especialment aquells que han estat de viatge, estan complicant, en alguns casos, el seguiment del rastre dels positius produïts a València. “A la ciutat de València sí que estem, en algun cas, perdent la traçabilitat i no sabem quin és el pacient zero”, ha apuntat.

Ribó veu les mesures en l’oci “imprescindibles”

Per la seua banda, l’alcalde de València, Joan Ribó, veu amb bons ulls les noves limitacions i ha assegurat que les mesures relatives a l'oci eren "imprescindibles". "Valore positivament la reacció de les autoritats sanitàries davant els rebrots que estan tenint lloc en les últimes setmanes a València", ha afirmat.

L’alcalde ha mostrat la predisposició de l’Ajuntament a col·laborar perquè les limitacions anunciades es dugen a terme: "L'Ajuntament de València col·laborarà al màxim amb les autoritats sanitàries per a tractar de frenar la pandèmia".

Declaració responsable dels positius i els seus contactes

Una altra de les mesures anunciades per la consellera, i que en aquest cas sí que afectarà tota la Comunitat Valenciana, és la d’obligar els pacients que hagen estat en contacte amb algun positu, confirmat per PCR, o hagen sigut ells mateixos contagiats, a signar una declaració responsable en la qual assumisquen “que coneixen la responsabilitat que assumeixen a partir d’aquest moment”.

Es tracta d’una iniciativa que està ultimant la Conselleria i que es remetrà a tots els centres sanitaris. Aquesta declaració responsable vol recollir el compromís dels infectats per a quedar aïllats al seu domicili i evitar contagis nous.

També et pot interessar

stats