Sanitat dona a conéixer aquest divendres les comunitats que avancen en la desescalada

El Ministeri ha anunciat que en la fase 2 s’eliminen les franges horàries que regulen l’eixida ordenada de la ciutadania.

En la imatge, clients a les terrasses de la platja de la Malva-rosa de València, a primera hora del dilluns
En la imatge, clients a les terrasses de la platja de la Malva-rosa de València, a primera hora del dilluns / Kai Försterling (Efe).

El Ministeri de Sanitat dona a conéixer aquest divendres quines comunitats avancen en la desescalada a partir del dilluns 25 de maig després d'estudiar les peticions de totes, tret de la Comunitat Valenciana. La Generalitat ha demanat al govern espanyol no passar a fase 2 i ha justificat la decisió de continuar una setmana més en la fase 1 per prudència, ja que l’índex de freqüència de contagis s’ha incrementat lleugerament respecte de la setmana anterior.

La decisió del govern valencià comporta, per contra, que els deu departaments que avançaren primer en la desescalada passaran tres setmanes, en lloc de les dues mínimes que exigeix generalment el Ministeri de Sanitat, en aquesta fase.

La resta de comunitats aspiren a fer un pas més dilluns que ve i algunes demanen mesures a la carta, no previstes inicialment per l’executiu espanyol, i que van des de permetre la mobilitat entre províncies a augmentar els aforaments. La majoria considera que ja compleixen les condicions per a passar de fase, fins i tot la Comunitat de Madrid, que ha anunciat que recorrerà davant del Tribunal Suprem contra la decisió del Ministeri de Sanitat de denegar-li l’avanç a la fase 1 la setmana passada .

S’eliminen les franges horàries en la fase 2

La gran majoria de territoris volen passar a la fase 2. A partir d’aquesta etapa, s’eliminaran les franges horàries establides en l'actualitat per a regular l'eixida ordenada dels xiquets, els majors d'edat i els joves i adults que practiquen esport al carrer. Així ho va avançar ahir dijous el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la compareixença setmanal davant la comissió de sanitat del Congrés. Illa va donar la raó al PNB, que en la seua sol·licitud per a passar a partir de dilluns a la fase 2, ha demanat l'eliminació d'aquestes franges horàries.

D’altra banda, la fase 2 de la desescalada comporta, entre altres mesures, que els bars i restaurants puguen treballar amb un màxim del 40% de l’aforament i mantenint dos metres de seguretat entre taules, a més de la reobertura de centres comercials, cines, teatres i auditoris amb un terç de butaques preassignades. També es permeten les visites a residències d’ancians en casos excepcionals. Tot i això, el ministre de Sanitat també ha assegurat que estudiaran ampliar fins al 50% l’aforament dels establiments.

Els desitjos d’evolucionar són més grans encara a les zones que encara no han abandonat la fase 0 ꟷa pesar que l’han suavitzadaꟷ, com ara Madrid, l’àrea metropolitana de Barcelona i algunes comarques de Castella i Lleó.

També et pot interessar