Sanitat dicta una resolució que manté les mesures excepcionals a Benigànim

El DOGV publica les noves normes del confinament perimetral després que una jutgessa anul·lara la primera resolució.

Dels quatre accessos que hi ha a la població, dos estan totalment tallats
Dels quatre accessos que hi ha a la població, dos estan totalment tallats / Efe.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha dictat aquest dimarts a la vesprada una resolució que atén les precisions que requereix el jutjat contenciós administratiu número 3 de València, després d’anul·lar el decret que ordenava el confinament de Benigànim per la crisi sanitària que viu el municipi, amb 88 positius, 34 dels quals s'han detectat en les últimes hores.

En la nova resolució, ja publicada en el Diari Oficial de la Generalitat, s'inclouen algunes modificacions respecte a l'anterior decret i es precisa que el confinament és perimetral i que es permet, en tot cas, la circulació de persones residents dins del municipi. A més, s'estableix fins a un màxim de 10 persones en reunions de caràcter social o familiar i els actes de culte es faran fins a un terç de la capacitat d'aquests llocs, sempre respectant les normes de seguretat d'ús de la mascareta i el distanciament físic.

Aquestes noves mesures ja estan en vigor i s'hauran de complir durant 14 dies. Un dels principals aspectes nous és que es permet anar a missa sempre que no se supere un terç de l'aforament. D'aquesta, es donarà trasllat també a l'Advocacia General de la Generalitat amb vista a sol·licitar la ratificació judicial per la jurisdicció del contenciós administratiu.

La consellera de Salut Pública, Ana Barceló, ha assenyalat que és important que s'adopte aquesta mesura al municipi per a, “d'una banda, evitar la propagació del virus i, de l'altra, salvaguardar i protegir la salut de tot el veïnat”.

El jutjat assenyala que la mesura no és ni proporcional ni necessària

Segons recull la resolució del jutjat contenciós número 3 de València, la Fiscalia ha informat de manera desfavorable el confinament perquè els informes aportats només fan referència al nombre de contagis de les últimes setmanes i no a les dades d’ingressos hospitalaris i de mortalitat.

El jutjat assenyala que la mesura no és ni proporcional ni necessària perquè “sacrifica els drets fonamentals primaris i incrementa el deteriorament econòmic produït durant la pandèmia” i no es justifica per la situació actual.

La magistrada considera que els mateixos resultats per al benefici de la pandèmia es podrien obtindre amb l’aïllament de les persones i les dependències identificades. La resolució remarca que el confinament suposa mesures més greus per a la població que les disposades en la declaració de l’estat d’alarma.

Bosch: "El confinament no està vigent a Benigànim"

Però, quina és la situació ara mateix a Benigànim? El magistrat Joaquim Bosch considera que, a falta de ratificació judicial, el confinament no està vigent ara mateix al municipi.

El portaveu territorial de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia considera que la decisió judicial ha sigut correctament justificada i fonamentada, perquè no qüestiona la competència de la Generalitat i "explica les seues raons", que passen per reclamar-li "que justifique més la situació dels brots a Benigànim" i "que les mesures restrictives han de ser més proporcionades". No hi veu Bosch biaix ideològic en l'apreciació de la jutgessa sobre les restriccions excessives per a impartir els sagraments cristians pel tancament preventiu dels centres de culte.

El magistrat considera que la jurisprudència recent avala la restricció temporal de drets fonamentals per part de les comunitats autònomes en situacions excepcionals i fora de l'estat d'alarma, com algunes de les derivades de la pandèmia. Tanmateix assenyala que això és compatible amb el fet que aquesta necessitat siga "explicada i demostrada" i que la suspensió temporal de drets siga "proporcional".

També et pot interessar

stats