Sanitat delega en les comunitats autònomes fer tests d’antígens a les farmàcies

La Comunitat Valenciana no contempla aquesta possibilitat perquè no es vol crear una "falsa seguretat" entre la ciutadania.

Professionals sanitaris realitzen test d'antígens massius de detecció de la Covid-19
Professionals sanitaris realitzen test d'antígens massius de detecció de la Covid-19 / Enric Fontcuberta (EFE)

El Ministeri de Sanitat ha respost a la petició que li va fer la Comunitat de Madrid per a fer tests ràpids d’antígens a les farmàcies. Així, des del ministeri s’ha assenyalat que autoritzar-ho és competència de les comunitats autònomes. No obstant, la institució ha recordat també que els tests d’antígens només haurien de fer-se en casos de cribratges selectius i mai a demanda de la ciutadania. La Comunitat Valenciana no preveu aquesta possibilitat. La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, es va mostrar partidària, en declaracions a À Punt, d’utilitzar aquests tests sols en persones amb símptomes i va recordar que no contempla aquesta mesura perquè "no volem generar una falsa seguretat entre la ciutadania".

Des de l’organisme han incidit que la sensibilitat i l’especificitat d’aquest tipus de proves “només són esperables” si se segueixen les instruccions d’ús establides pel fabricant, que contemplen la realització a persones simptomàtiques, contactes estrets de casos confirmats asimptomàtics i persones sense símptomes en zones d’alta transmissió i risc epidemiològic.

Salvador Illa, ministre de Sanitat, ha afegit que només s’utilitzarien els tests d’antígens “si els recursos de PCR estigueren limitats”. Per això, els altres supòsits com la “participació a demanda per a qualsevol ciutadà” que plantejava la Comunitat de Madrid “no hi estarien arreplegats”. El Ministeri de Sanitat també ha agraït el treball que està fent la regió en la seua resposta contra la pandèmia.

També et pot interessar

stats