Sanitat confina una residència de Montcada per un brot que afecta almenys 11 persones

La Generalitat pren el control del centre, on s’han suspés les visites als 77 interns i s’han realitzat PCR a tota la plantilla.

La residència de Montcada, en una imatge d’arxiu
La residència de Montcada, en una imatge d’arxiu / À Punt NTC

La residència Sant Lluís de Montcada (Horta Nord) està aïllada en detectar-se almenys onze casos positius de coronavirus. Amb aquest nou brot creix la preocupació per l’increment de persones infectades als centres de majors, mentre s’espera que la Conselleria de Sanitat Universal aprove aquesta setmana noves mesures restrictives per a combatre la propagació del virus, sobretot durant les visites i les entrades i eixides dels residents.

La Generalitat ha pres el control d’aquest centre de titularitat privada, gestionat per l’Institut Secular Obreres de la Creu, que se situa al barri dels Dolors d'aquest municipi de l’Horta Nord. De moment, la direcció del centre ha decidit suspendre les visites a les 77 persones internes que hi resideixen després de la confirmació dels positius, entre els quals hi ha, almenys, una treballadora.

Al llarg del matí, la plantilla ha passat a fer-se les proves PCR per a descartar més casos i iniciar un protocol de treball, així com possibles noves incorporacions. L’ajuntament, per la seua part, ha ordenat treballs de neteja de zones comunes de l’edifici que donen al carrer i ha sol·licitat a la delegació del govern espanyol que l’Unitat Militar d’Emergències desinfecte l’interior de l’edifici.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, s’ha referit a aquests espais per a majors durant el cap de setmana i ha afirmat que no és convenient medicalitzar-los, perquè no són hospitals ni han de ser-ho. Així i tot, sí que veu necessari amb vista als pròxims mesos una connexió més gran entre els geriàtrics i els centres de salut per a garantir la seguretat, tant de les persones internes com del personal i les famílies. Això suposaria, al seu parer, una major dotació als consultoris per a “atendre adequadament” els residents. Es preveu que aquesta setmana la Conselleria de Sanitat Universal aprove una resolució amb mesures restrictives pel que fa a les visites i a les entrades i eixides dels residents.

El PPCV demana explicacions

El Partit Popular ha exigit al Consell saber què ha passat en aquesta residència de majors i ha anunciat que ha enviat un escrit al govern espanyol per a obtindre la informació que, segons han valorat, la Generalitat amaga sobre els centres. “No s’ha fet cap menció dels casos de contagi a la residència de Montcada”, ha expressat la portaveu de Política Social del PPCV, Elena Bastidas. A més, ha apel·lat al ministre de Sanitat, Salvador Illa, i al vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, perquè proporcionen les dades de contagis, defuncions i protocols dels departaments de salut.

També et pot interessar