Sanitat administrarà 79.400 dosis de la vacuna contra la Covid aquesta setmana

Aquest dilluns han començat a rebre la vacuna els cossos i forces de seguretat de l’Estat i el personal d’emergències.

Un policia rep una dosi de la vacuna contra la Covid-19

La Conselleria de Sanitat ha posat en marxa aquest dilluns la vacunació dels efectius de les forces i cossos de seguretat de l'Estat en la Comunitat Valenciana, amb la previsió de començar a immunitzar durant la resta de la setmana altres col·lectius, com els treballadors d'emergències.

En conjunt, això suposa començar a administrar dosis a unes 24.000 persones als tres hospitals de campanya habilitats. Hi ha 24.000 dosis d'AstraZeneca disponibles per a guàrdies civils, policies locals i autonòmics, tècnics, professionals de Protecció Civil i personal d'emergències.

Rebran la dosi de la vacuna els treballadors nascuts l'any 1966 o posteriors fins als de 2003, ja que s'empra la vacuna d'AstraZeneca, que està recomanada per a persones de 18 a 55 anys. Als majors de 55 se'ls vacunarà quan els corresponga pel seu grup d'edat, detalla la Generalitat en un comunicat.

Els membres d'aquests col·lectius estan convocats de huit del matí a huit de la vesprada de dilluns a dissabte, fins que finalitze la vacunació, amb la previsió de vacunar 120 persones a l'hora a Alacant, 48 a Castelló i 180 a València. Per a aquestes vacunes, Sanitat ha habilitat els circuits adequats i el personal necessari, amb 15 equips a València, deu a Alacant i quatre a Castelló.

Aquests professionals s'encarreguen de coordinar el procés, des de l'arribada de la persona fins que rep la vacuna i passa a un espai postvacunació, en el qual ha de romandre com a mínim 15 minuts en observació per si apareguera alguna reacció adversa. També hi està regulat el flux de persones, evitant aglomeracions dins dels hospitals i mantenint en tot moment les mesures preventives.

Paral·lelament, Sanitat continua amb la vacunació en els grups ja iniciats en la Comunitat Valenciana. Durant aquesta setmana s'administrarà la segona dosi de Pfizer a les residències que van iniciar el procés del 8 al 14 de febrer, així com a les quals tenien brots, en centres de dia amb diversitat funcional i als sanitaris que faltaven.

Els majors de 80 anys i grans dependents rebran previsiblement aquesta setmana 37.000 dosi de la vacuna de Pfizer-BioNTech. I la de Moderna s'administrarà a personal o residents de residències, així com en hospitals públics i al Centre de Transfusions de la Comunitat.

Un moment "prou esperat"

Un dels policies locals d'Alacant que ha rebut ja la seua vacuna ha destacat, en unes declaracions facilitades per Sanitat, que es tracta d'un moment "prou esperat perquè en el nostre treball era necessari" per a poder exercir les seues comeses en "millors condicions que com ho estàvem portant fins ara".

En aquesta línia, ha subratllat que hi ha un acolliment "prou bo" de la vacuna entre la Policia Local: "Estàvem esperant tots aquest moment des de fa temps", ha dit l'agent, que creu que suposarà un punt d'inflexió "molt important" en la pandèmia i que era "molt necessari".

Igualment satisfets s'han mostrat els agents de la Policia Nacional adscrits a la Generalitat que també han rebut les seues dosis. "Tots estem amb ganes de posar-nos-la i també un poc inquiets, però amb ganes de passar el tràmit i a veure si va passant ràpid i tan bé com siga possible", ha expressat un d'ells, qui considera que la vacunació ha de ser positiva a la llarga perquè "com més gent estiga vacunada i estiguem immunitzats, per descomptat, serà positiu".

Un 2% dels valencians ja han rebut les dues dosis

A partir de l’1 d’abril, quan està previst que comence la campanya de vacunació massiva, s’administraran 400.000 dosis setmanals en 161 municipis. Aquesta previsió, però, s’haurà d’ajustar al subministrament definitiu dels vials. Així doncs, l’executiu valencià manté l’objectiu d’immunitzar el 70% de la ciutadania abans que acabe l'estiu, en línia amb el govern estatal. Segons aquests càlculs, a darrerries d'agost 3 milions i mig de valencians i valencianes hauran rebut les dues dosis del preparat immunitzador.

Des que el passat 27 de desembre Batiste Martí, un intern de 81 anys de la residència de majors Verge del Miracle de Rafelbunyol, a l'Horta Nord, es va convertir en el primer valencià vacunat, a la Comunitat Valenciana s’han inoculat 315.063 dosis i 102.132 persones han rebut ja les dues injeccions, el que significa el 2% de la població.

També et pot interessar

stats