Sanitat aclareix que l'ús de la mascareta no és obligatori per a anar en bici i córrer

El ‘BOE’ estableix que les persones majors de sis anys l'han de portar en via pública si no pot garantir-se la distància de seguretat.

VÍDEO | Sanitat aclareix que l'ús de la mascareta no és obligatori per a anar en bici i córrer

A partir d’aquest dijous les persones majors de sis anys hauran de portar mascareta en espais públics tancats i també en el carrer si no és possible mantindre la distància de seguretat interpersonal de dos metres. El Ministeri de Sanitat ja ha publicat l'orde que regula l'ús d'aquest material protector, que aquest dimecres arreplega el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), i que ja va avançar el ministre de Sanitat, Salvador Illa, dilluns passat.

L'orde, que s'ha consensuat amb les comunitats autònomes, entra en vigor aquest mateix dijous i aclareix quan, qui i com s'han d'usar les mascaretes. El govern espanyol estén a la via pública així la utilització obligatòria de la mascareta, que fins ara només era necessària en el transport públic. El document que en regula l'ús aclareix que per a la població infantil, d'entre tres i cinc anys, no és un accessori obligatori però sí recomanable.

Excepcions per edat o prescripció mèdica

En aquesta obligatorietat hi ha excepcions per a determinats col·lectius als quals se'ls dona un tracte diferent, per edat o per prescripció mèdica. Tot i que es recomana l’ús de mascareta per als xiquets d’entre tres i cinc anys, no serà necessari que l’utilitzen els menors de sis. Tampoc les persones que presenten algun tipus de dificultat respiratòria que puga veure's agreujada per en cas de cobrir nas i boca amb aquest article, així com els casos en què es trobe contraindicat per motius de salut o discapacitat.

El seu ús tampoc serà exigible en el desenvolupament d'activitats que resulten incompatibles, com ara la ingesta d'aliments i begudes, ni en circumstàncies en les quals existisca una causa de força major o situació de necessitat.

El text no especifica les possibles sancions que podrien suscitar un seguiment incorrecte de la norma.

Ús no obligatori per a practicar esport

Tot i que en la norma destaca l’absència de qualsevol menció a la pràctica esportiva, fonts del Ministeri de Sanitat assenyalen que les persones que isquen a la via pública a fer exercici en bici o aquelles que corren estan exemptes d’usar mascaretes. Aquestes persones poden optar per no portar aquest accessori de protecció si no volen.

El govern espanyol precisa que encara què l’orde no inclou les eixides en bici i a córrer entre les “activitats incompatibles”, sí que s’emmarquen en aquest àmbit. Afegeix que estan exemptes de l’obligació de dur mascareta totes les activitats esportives a l’aire lliure que requerisquen un esforç que dificulten la respiració. Però insisteix, això sí, en la importància de complir les mesures de distanciament social.

També et pot interessar

stats