Els sanitaris d’Alcoi demanen col·laboració de les funeràries perquè amortallen les víctimes amb Covid-19

La tasca correspon als sanitaris, però els resta temps per a atendre els pacients ingressats amb Covid-19, que ja són un centenar.

L'hospital d'Alcoi acull més d'un centenar de pacients amb coronavirus a hores d'ara
L'hospital d'Alcoi acull més d'un centenar de pacients amb coronavirus a hores d'ara

Col·laboració per a amortallar els cossos dels pacients amb Covid-19 que falten a l’Hospital d’Alcoi. És la petició que fan els sanitaris de l’Hospital Mare de Déu dels Lliris a totes les funeràries que retiren a les víctimes que moren al centre sanitari. Els sindicats admeten que és una tasca que ha de fer el personal sanitari, però adverteixen que si la fan els sanitaris, els resta temps per a atendre els més de cent pacients amb coronavirus que hi ha ingressats a l’hospital alcoià a hores d’ara. El centre està experimentant un important repunt de la pressió hospitalària en les últimes setmanes.

Quan falta un pacient amb coronavirus en un centre sanitari, s’ha de seguir un estricte protocol per a amortallar i traslladar el cos. Es tracta de mesures per a garantir la seguretat sanitària, que exigeix determinats recursos materials, com especificitats per als sudaris o el segell del taüt, i que evita que els cossos es preparen per al soterrament en diferents llocs, com un dipòsit o una funerària.

A banda dels recursos materials addicionals, el protocol per a la retirada de persones que han mort contagiades de Covid-19 també requereix major dedicació de temps que en el cas d’altres pacients que falten a l’hospital sense coronavirus.

Fins ara moltes funeràries ho feien

Tot i que aquesta la tasca de preparació dels cadàvers amb Covid-19 l’ha d’assumir personal del centre hospitalari, a Alcoi algunes funeràries ho fan, però no la totalitat. A pesar de no ser la seua obligació, és la seua manera de col·laborar en una situació sanitària i social que ha superat molts sectors, en especial el sanitari. En canvi, algunes empreses funeràries que operen habitualment a l'Hospital Mare de Déu dels Lliris no volen fer-ho, argumentant que és una tasca que, atenent la normativa, no és seua.

Des del sindicat CCOO han fet una crida per a instar a les funeràries que es neguen a col·laborar. Apel·len a la pressió sanitària que pateix l’hospital, amb més d’un centenar de pacients amb coronavirus ingressats i quatre plantes dedicades a aquests usuaris. A més, argumenten que el personal d'aquestes empreses sap quines són les mesures de seguretat sanitària que s'han d'adoptar amb els pacients amb Covid-19, i tenen els equips de protecció: "Tenen la formació i la protecció per a fer-ho", advertien des d'aquest sindicat.

L’àrea sanitària d’Alcoi presenta una incidència acumulada de 1.484,12 casos de coronavirus per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies, segons consta en el balanç de la Conselleria de Sanitat. Des del començament de la pandèmia, 206 veïns amb Covid-19 d’aquesta àrea sanitària han faltat, molts d’ells a les dependències hospitalàries.

També et pot interessar