Sánchez: "Venen dies molt crítics per als quals ens hem de preparar"

El president ha fet balanç dels primers set dies d'estat d'alarma per a fer front a "l'emergència sanitària més greu de l'últim segle".

Pedro Sánchez, durant la roda de premsa
Pedro Sánchez, durant la roda de premsa / À Punt NTC

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut per a fer balanç dels primers set dies després de la declaració de l'estat de l'alarma per a fer front a "l'emergència sanitària més greu de l'últim segle", que a Espanya ja deixa vora 25.000 contagiats i més de 1.300 morts.

Així, Sánchez ha assegurat que el decret d'estat d'alarma va ser necessari per a frenar la ràpida propagació del coronavirus i guanyar temps a la pandèmia. "Venen dies molt crítics per als quals ens hem de preparar", ha advertit.

"Han passat només set dies, però aquests set dies ens han canviat, han canviat la manera de valorar el que és important, la vida la salut, i menysprear el que és accessori", ha dit.

Compliment de les mesures de confinament

Sánchez ha insistit en el compliment de les mesures adoptades de confinament de la ciutadania perquè es necessita "guanyar temps" per a preparar al sistema sanitari i per a trobar una vacuna.

En aquest sentit, ha destacat la responsabilitat i la moral de victòria de la ciutadania, que està seguint les mesures de l’estat d’alarma de forma exemplar. Com a prova d’aquest comportament modèlic, el president s'ha referit a la caiguda del consum de combustible i el consum energètic.

Així, el transport en carretera és 11 vegades inferior que abans del decret d’alarma i, en les línies ferroviàries, l’ocupació ha caigut en un 50%. En canvi, l’ús d'internet ha tingut un creixement exponencial del 80% del trànsit.

"Estem assistint a una resposta social molt positiva i molt esperançadora", ha dit Sánchez. "Si alguna cosa podem extraure d'aquesta desgràcia és que està traient el millor de tots nosaltres".

El president també ha lloat la resposta empresarial, les donacions des de diferents sectors, alguns dels quals han reorientat la seua la producció cap a materials sanitaris. A més, ha anunciat que, a partir d’aquest diumenge, les forces armades faran tasques de desinfecció en residències de majors de Madrid.

No difondre notícies falses

"Hi ha moltes més persones que estan fent amb les mentides el mateix que amb el virus, trencant la cadena de transmissió", ha dit Sánchez, que ha fet una crida, especialment als més joves a no difondre notícies falses, que també és una manera de lluitar contra el virus.

D'altra banda, ha traslladat el condol als familiars de les persones que han perdut la vida i ànims als contagiats i als familiars. A més, ha expressat una profunda gratitud als professionals sanitaris.

“Queden dies molt durs i el pitjor està per arribar”, ha insistit Sánchez. “Farem tot el que podrem per a salvar totes les vides possibles i per a tallar el temps que dure la situació d'excepcionalitat”. “No és la por el que ens manté a casa, és el coratge”, ha conclòs.

També et pot interessar

stats