Sánchez fa una crida als 27 per superar els “vetos” i facilitar l'acord en el Consell Europeu

El president del govern espanyol s’ha reunit a Berlín amb la cancellera Angela Merkel per a negociar la posició sobre el fons de reconstrucció.

El president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, i la cancellera alemanya Angela Merkel, a Berlín
El president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, i la cancellera alemanya Angela Merkel, a Berlín / Hayoung Jeon (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet una crida des de Berlín als caps dels executius de la Unió Europea per a superar “vetos” i treballar per un acord en el pròxim Consell Europeu sobre el pla de reconstrucció europeu després de la pandèmia.

“La UE mai s’ha construït sobre la base de vetos, sinó sobre la voluntat de dialogar i arribar a acords”, ha explicat en una roda de premsa al costat de la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Els dos mandataris han traslladat el compromís d'intentar tancar l'acord aquest mes de juliol. “Si retardem l’acord retardarem la recuperació i si retardem la recuperació allargarem la crisi”, ha manifestat el cap de l’executiu espanyol, que s’ha compromés a fer “tot el necessari” per a tancar l’acord, “perquè s’ho mereixen els nostres treballadors, l’empresariat i els nostres conciutadans, que han patit una pandèmia terrible”, ha dit.

Merkel ha advertit que persisteixen “notables diferències” entre els socis europeus respecte d’aquest fons, però també “coincidència” en la necessitat de superar els estralls causats per aquesta. “Estem en una situació inèdita i hem d’actuar perquè la UE puga continuar per la senda del creixement; el temps constreny”, ha dit la presidenta d’Alemanya.

El president de l’executiu ha mantingut una reunió bilateral amb la cancellera, que ocupa la presidència rotatòria de la UE, per a negociar les condicions d’aquest fons, que Espanya té voluntat de demanar per a mitigar l’impacte de la crisi en l’economia.

“Estem convocats a una fita històrica”, ha recordat Sánchez en la roda de premsa en al·lusió a la reunió dels caps d’estat i de govern que els 27 celebraran aquesta setmana, els pròxims 17 i 18 de juliol, per a tractar de tancar els detalls del pla de recuperació europeu després de la pandèmia, amb el qual la UE rellançar l’economia del continent després de la crisi del coronavirus.

La negociació del pla no ha superat les posicions enfrontades entre els països partidaris de finançar part de la recuperació amb deute comunitari –entre els quals està Espanya– i els que s’oposen a aquesta possibilitat –amb Holanda al capdavant.

Després d’Alemanya, Sánchez viatjarà els Països Baixos i Suècia, per a tractar d’atraure’ls a les tesis espanyoles.

També et pot interessar

stats