Sánchez salva la quarta pròrroga de l’estat d’alarma atorgant més protagonisme a les autonomies

El Congrés vota a favor de l’esmena del PNB que permet la “cogestió” de la desescalada amb les comunitats autònomes.

Imatge de portada: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant el ple del Congrés

El Congrés ha aprovat una quarta pròrroga de l’estat d’alarma durant quinze dies més, fins al 24 de maig, amb 178 vots a favor, 75 vots en contra i 97 abstencions. El govern espanyol, que cada vegada té menys suports dins de la cambra, ha salvat la votació gràcies als acords d’última hora amb Ciutadans i el PNB.

D’aquesta manera, es mantenen fins al 24 de maig les restriccions a la mobilitat i a l'activitat econòmica, encara que a partir d'ara l’executiu espanyol es compromet a donar un major protagonisme a les autonomies i també haurà de retre comptes a les forces polítiques que li hagen donat suport aquest dimecres.

Per primera vegada el Partit Popular no ha votat a favor i ha sigut el líder de la formació, Pablo Casado, que durant la seua intervenció al Congrés ha anunciat que s’hi abstenien. Així, la norma ha eixit endavant amb el sí dels partits que formen el govern de coalició (PSOE i Unides Podem), Ciutadans, Unides Podem, Compromís, PNB, Coalició Canària, PCR, Nova Canàries i Terol Existeix.

Sánchez ha insistit que l’estat d’alarma és l’únic instrument per a limitar drets fonamentals i mantindre les ajudes econòmiques. Ha assegurat que en la gestió de la pandèmia “no hi ha encerts absoluts, però sí que pot haver-hi errors absoluts, i alçar l’estat d’alarma ara seria un error absolut, total i imperdonable”.

Per contra, Casado ha retret el president de l’executiu espanyol que no estiga dient la veritat sobre els mitjans legals per a gestionar la pandèmia i ha qualificat l’estat d’alarma de “frau de llei”.

Ciutadans, que amb el seu suport ha permés que la pròrroga isca endavant, ha defensat el sí en veu d’Inés Arrimadas, que ha tornat aquest dimecres a la cambra i ha deixat clar que es tracta d’un suport puntual, no de votar a favor o en contra de Sánchez ni del seu govern de coalició.

El PNB dona suport a Sánchez a canvi d’una “cogestió” de la desescalada

El Partit Nacionalista Basc ha confirmat el seu vot a favor després d’haver rebut la confirmació oficial que el govern espanyol anava a donar suport a l’esmena de la pròrroga que el compromet a “cogestionar” la desescalada amb les comunitats autònomes.

El portaveu del PNB en el Congrés, Aitor Esteban, ha demanat a Sánchez que vaja “preparant” en els 15 dies de pròrroga que obté a partir d’aquest dimecres com aplicar el desconfinament des d’una òptica de “bona entesa” amb les autonomies.

L'esmena suposarà que les mesures que vagen guiant les diferents fases de la transició a "una nova normalitat” siguen acordades amb les comunitats autònomes, i llavors qui exercisca la presidència de l'autonomia serà qui les aplique.

També et pot interessar