Sánchez s’enfronta a la primera sessió de control sobre la gestió de la Covid-19

Els grups han registrat 15 preguntes, en un ple monogràfic sobre la crisi sanitària.

El ple del Congrés continuarà semi desert en aplicació de les mesures de seguretat per a evitar contagis
El ple del Congrés continuarà semi desert en aplicació de les mesures de seguretat per a evitar contagis / Efe

L'oposició interrogarà aquest dimecres el govern d'Espanya sobre la gestió de la crisi generada pel coronavirus, en la que serà la primera sessió de control al Congrés des de l’inici de la crisi. Un ple monogràfic on es preveuen dures crítiques a la gestió de l’executiu i on, a pesar de no figurar en l’orde del dia, acaparà protagonisme la confirmació, aquest dimarts, que Pedro Sánchez sol·licitarà una tercera pròrroga de l’estat d’alarma, previsiblement fins al 10 de maig.

El contagi del diputat de Vox Javier Ortega Smith va interrompre l’activitat de la cambra baixa de manera preventiva el 26 de febrer. Quatre dies després, l’executiu decretà l’estat d’alarma. Des d’aleshores s’hi han fet tres plens, a petició del govern espanyol, en què el president Sánchez ha demanat dues pròrrogues de la situació d’excepcionalitat i s’han aprovat diversos decrets llei amb mesures socials i econòmiques per a mitigar l’impacte de la crisi.

Així les coses, el Congrés recupera l’activitat amb un ple monogràfic sobre la gestió de la Covid-19. De les 15 preguntes registrades pels grups de l’oposició, tres tenen com a destinatari el cap de l’executiu (PP, EH Bildu, CUP), tres més el ministre de Sanitat, Salvador Illa (PP, Vox, Cs), dues el vicepresident de Drets Socials, Pablo Iglesias (PP, Vox), dues la titular de Treball, Yolanda Díaz (PP i PNB), i una les ministres d'Hisenda, María Jesús Montero (PP), i d’Educació, Sandra Moneo (PP), i el ministre de Justícia, Fernando Grande-Marlaska (Vox).

A més, dos parlamentaris han registrat preguntes sense especificar el membre del govern que volen que els conteste: el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, i el de Més País, Íñigo Errejón.

Així mateix, s'han registrat dues interpel·lacions, del PP i Vox, que permetran a aquests partits mantindre sengles debats de mitja hora amb els representants del govern espanyol i que donaran lloc a sengles mocions que se sotmetran a votació la setmana següent.

També et pot interessar

stats