Sánchez: "Reforçar el sistema sanitari no servirà de res si la ciutadania deixa de complir les mesures de seguretat"

El president ha demanat cautela als territoris que dilluns entren en la fase 1.

Pedro Sánchez en la compareixença d'aquest dissabte
Pedro Sánchez en la compareixença d'aquest dissabte / À Punt NTC

El president del govern, Pedro Sánchez ha explicat que "el virus no se n'ha anat i hem de cohabitar amb ell" i que per això és necessari potenciar l'atenció primària per a detectar i rastrejar els contagis i reforçar el sistema sanitari en general. Però tot açò no servirà de res si la ciutadania deixa de complir les mesures higièniques i de seguretat decretades pel Ministeri de Sanitat.

En aquest sentit ha demanat cautela als territoris que dilluns entren en la fase 1 de la desescalada i ha destacat l'esforç que han fet els responsables autonòmics dels territoris que, de moment, es mantenen en la fase 0. "Són zones on l'impacte de l'epidèmia ha sigut més agut i precisen més temps per a controlar la pandèmia i posar a punt els sistemes de salut", ha afegit.

Encarar la crisi social i econòmica

El president del govern, Pedro Sánchez, ha destacat en la seua intervenció la necessitat d'encarar les dues crisis provocades per la Covid-19: la social i l'econòmica, ara que la crisi sanitària ha remés un poc i s'ha començat la tornada progressiva a la normalitat.

Sánchez ha explicat que les prioritats durant la reconstrucció seran impulsar la digitalització, la transició ecològica, la ciència, la investigació, el correcte funcionament del mercat de treball i un sistema fiscal que enfortisca el sistema sanitari.

En aquest sentit el president afirma que ja s'ha fet el primer pas, amb els pactes de reconstrucció social que demanda la gran majoria de la societat. "El millor missatge que podem enviar a la societat és que arribem a acords i fomentem l'estabilitat del país", ha afegit.

També ha manifestat que l'ingrés mínim vital és un dels grans compromisos del seu executiu.

Dol oficial i acte d'homenatge

Sánchez ha anunciat que quan tot el territori espanyol arribe a la fase 1, el govern decretarà el dol oficial amb banderes a mig pal i es farà un gran acte d'homenatge a totes les víctimes que presidirà el rei d'Espanya.

El president del govern ha volgut reivindicar la professionalitat del personal del CAES i dels serveis de salut pública del Ministeri de Sanitat que s’encarreguen de valorar les dades que envien les comunitats autònomes i eleven les propostes de quins territoris estan en condicions de passar de fase o no. Sánchez ha insistit que els marcadors sobre els quals es fa l’avaluació estan acordats i pactats amb les comunitats autònomes i és un procediment reglat, pautat i transparent.

També et pot interessar

stats