Sánchez pacta amb les autonomies com repartir els fons europeus entre crides a una major coordinació

El cap del Consell assisteix a la trobada convençut que “és un bon moment per a la convergència”.

Foto de família dels presidents autonòmics a San Millán de la Cogolla
Foto de família dels presidents autonòmics a San Millán de la Cogolla

El repartiment dels fons de recuperació europeus i la situació epidemiològica actual, amb nombrosos rebrots que esguiten Espanya, centren la reunió que manté el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb els presidents autonòmics aquest divendres. La conferència de presidents, que se celebra a la localitat de San Millán de la Cogolla, a La Rioja, on ha destacat l'absència del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, que ha justificat la seua absència per la situació sanitària que travessa Catalunya; i l'assistència per sorpresa del lehendakari basc, Íñigo Urkullu, que no estava previst que anara.

Un altre dels assumptes que està sobre la taula, és la reivindicació de determinades autonomies perquè l’executiu faça major coordinació de la situació sanitària actual.

En general, els presidents que acudiran demanaran més coordinació. És el cas del president extremeny, el socialista Guillermo Fernández Vara, qui assegurava que de la conferència de presidents ha d’eixir una actitud de “cooperació i col·laboració” de totes les comunitats per a afrontar els reptes de la pandèmia.

El cap del Consell, Ximo Puig, ha apuntat que “és un bon moment per a la convergència”, especialment per a comunitats com la valenciana, que “té dotze punts menys de renda per càpita i necessita més recursos públics, perquè a més té menys finançament”.

El president de la Xunta, el “popular” Alberto Núñez Feijóo, qui ha insistit que la coordinació és “fonamental en una pandèmia”. “Una cosa és una nació descentralitzada i una altra una nació descoordinada”, ha dit.

Aquestes peticions es produeixen en un moment delicat, quan continuen augmentant els casos de coronavirus, i moltes veus demanen al govern espanyol més coordinació amb les comunitats o posar en marxa instruments que permeten prendre mesures més dràstiques sense haver de recórrer a l’estat d’alarma. Des de l’executiu, en canvi, s’ha insistit molt en el fet que les comunitats tenen els instruments necessaris per a actuar. A més, defensa que sí que està havent-hi coordinació entre l’executiu i les regions.

També et pot interessar

stats