Sánchez insisteix que els col·legis han d'obrir i ofereix a les autonomies un estat d'alarma individualitzat

Anuncia que el govern espanyol posarà a disposició de les comunitats 2.000 efectius de les forces armades per al rastreig.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimarts en la roda de premsa
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimarts en la roda de premsa / Efe

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha oferit aquest dimarts una declaració institucional per a actualitzar la situació de la pandèmia de Covid-19 a Espanya i els plans de l'executiu que encapçala per als pròxims mesos. Ha insistit que “les portes dels col·legis han d'obrir-se” amb la certesa que s'han gestionat bé els recursos perquè “no hi ha cap altre full de ruta” i de l'inici del curs amb normalitat depén "el bon funcionament de la nostra societat, l'educació dels fills i el futur de milions de xiquets".

El govern espanyol treballa amb les comunitats autònomes perquè el curs escolar s'inicie "amb normalitat", ha explicat el president. Ha garantit a la comunitat educativa que amb els protocols i recursos, amb un reforç de 30.000 docents més s'aconseguirà que els centres educatius siguen "centres segurs de Covid, més que uns altres on els xiquets han estat les últimes setmanes".

Sánchez ha llançat un missatge d'alerta davant el repunt exponencial de contagis que ha registrat el país en les últimes setmanes, especialment en algunes autonomies com ara la Comunitat de Madrid, Catalunya, Aragó o el País Basc. "L'evolució de la corba de la pandèmia preocupa el govern", ha assegurat, en una compareixença oferida en acabar el Consell de Ministres. "No permetrem que la pandèmia torne a manar en la nostra vida. Hem de prendre el control i doblegar la segona corba", ha afegit.

Les comunitats podran declarar l'estat d'arlama

Per a controlar la situació, el dirigent ha afirmat que les comunitats autònomes que ho necessiten, per ser les més afectades per la pandèmia, podran declarar un estat d'alarma individualitzat i defendre'n l'aplicació, així com les possibles pròrrogues, al Congrés. Sánchez ha deixat clar que aquest instrument està a la disposició dels presidents autonòmics que el requerisquen per a aportar-los els "instruments jurídics" que puguen necessitar per a combatre la pandèmia. En cas que ho feren, els presidents autonòmics corresponents serien els que haurien de comparéixer davant el Parlament espanyol per a donar compte de la situació i, eventualment, sol·licitar pròrrogues.

Fonts de la Generalitat han assegurat a À Punt que el Consell valora molt positivament aquesta mesura i que suposa un pas més en la cogovernança i l'autogovern.

2.000 efectius de les forces armades per a rastreig

El president espanyol ha demanat unitat i serenitat davant l'augment de casos i ha insistit que la situació epidemiològica està lluny de l'escenari registrat a finals de març. Tot i això, ha dit que és necessària "una resposta més intensa i serena davant l'amenaça" i ha destacat la creixent capacitat de diagnòstic del virus que han experimentat les autonomies. Així, posarà a la disposició de les comunitats 2.000 efectius de les forces armades per a fer tasques de rastreig. Des de la Generalitat han explicat que ara mateix no hi ha previst recórrer a militars perquè ja es disposa d'un miler de rastrejadors.

Mitjans digitals per a reduir la corba d'infecció

Sánchez ha reconegut l'esforç de les comunitats per a incrementar les capacitats de detecció precoç dels contagis i ha destacat que s'han practicat més de huit milions de PCR en tot Espanya. Segon les xifres que ha destacat, s'ha augmentat el 168% el nombre de PCR realitzades ara comparades amb les que es feien quan es va alçar l'estat d'alarma. A més, ha animat les comunitats a incorporar-se al sistema de rastreig digital que ja apliquen set autonomies. L'aposta de l'executiu és l'app del Radar Covid: "Amb un 20% de descàrrega podríem reduir en un 30% la corba d'infecció", ha assegurat el president.

Ronda de contactes per a buscar "unitat" i renovar òrgans

El cap de l'executiu ha anunciat que la setmana que ve iniciarà una ronda de contactes amb els principals líders polítics per a abordar la "imprescindible unitat" davant de la pandèmia, així com l'aprovació d'uns "pressupostos de país" i la renovació dels òrgans constitucionals, com ara el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Radiotelevisió Espanyola (RTVE), el Defensor del Poble o els magistrats del Tribunal Constitucional (TC) entre altres. També ha anunciat per a principis setembre la conferència de presidents autonòmics per abordar l'inici escolar, que serà telemàtica.

També et pot interessar

stats