Sánchez demanarà una pròrroga de l'estat d'alarma que dure un mes

En aquest nou estat d'alarma, les comunitats autònomes aniran recuperant les competències.

Durant aquest nou estat d'alarma, la referència de coordinació es condensarà només en l'àmbit sanitari
Durant aquest nou estat d'alarma, la referència de coordinació es condensarà només en l'àmbit sanitari

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que demanarà al Congrés una nova pròrroga de l'estat d'alarma que pretén ser l'últim i abastar fins al final de la desescalda. Per això, en compte de dues setmanes, es demanarà que tinga una vigència d'aproximadament un mes.

Sánchez ha explicat que en el nou estat d'alarma hi haurà una “desescalda institucional” i les comunitats autònomes aniran recuperant les competències. En aquesta nova fase, l'única autoritat delegada del govern serà el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i decauran les competències atorgades als altres departaments: el Ministeri d'Interior, el de Defensa i el de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Així, durant aquest nou estat d'alarma, la referència de coordinació es condensarà només en l'àmbit sanitari i regirà el terme de la cogovernança.

Nova línia d’avals per 20.000 milions d’euros

El president del govern ha anunciat que el Consell de Ministres de dimarts que ve aprovarà una nova línia de crèdit de l’ICO de 20.000 milions d’euros. Serà la quarta, que sumada a les anteriors, eleva la xifra d’avals a més de 80.000 milions d’euros.

Sánchez ha destacat també altres dos mesures aprovades aquesta mateixa setmana per a fer front a la dimensió econòmica i social de la crisi: la firma de l’acord que permet prolongar els ERTO fins al 30 de juny i l'inici dels treballs de la comissió parlamentària per a la reconstrucció del país postpandèmia.

El cap de l'executiu ha insistit a dir que el camí cap a la recuperació econòmica passa per la recuperació sanitària. “No hi ha contraposició entre prioritats sanitàries i econòmiques”, ha dit Sánchez. “La unitat salva vides i pot salvar empreses i ocupació. La unitat és l'únic camí possible”, ha emfatitzat.

Superar l’emergència sanitària per rellançar el turisme

Sánchez s’ha referit al sector turístic, que representa el 12,3% del PIB i dona ocupació a 2,6 milions de persones al nostre país, com a exemple extrapolable a la resta de sectors econòmics. “Necessitem el turisme, però el turisme necessita seguretat i garanties de salut”, ha dit Sánchez. “Hem de superar l’emergència sanitària per rellançar la nostra oferta turística”.

Segons el president del govern, el 83% dels treballadors de l'hostaleria s’han beneficiat de les mesures de protecció aprovades pel govern, bé perquè són autònoms o perquè estan inclosos en algun ERTO. Si en aquesta xifra s'inclouen els treballadors i treballadores amb una prestació per desocupació, el nivell de protecció arriba al 93% dels afiliats a la Seguretat Social abans de decretar-se l’estat d’alarma.

També et pot interessar

stats