Sánchez confia en un acord d'última hora en la cimera europea sobre els fons de recuperació

El president espanyol defén la posició constructiva d'Espanya i demana empatia als països del nord d'Europa.

Pedro Sánchez, al costat d’Ursula von der Leyen, Giuseppe Conte, Emmanuel Macron i Angela Merkel, entre altres, durant la cimera dels líders de la UE a Brussel·les
Pedro Sánchez, al costat d’Ursula von der Leyen, Giuseppe Conte, Emmanuel Macron i Angela Merkel, entre altres, durant la cimera dels líders de la UE a Brussel·les / Twitter: @sanchezcastejon

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha subratllat aquest dilluns la seua confiança que els Vint-i-set aconseguisquen aquest dilluns un acord sobre el fons de recuperació després del coronavirus i sobre el marc financer pluriennal. En arribar al Consell de la UE en la quarta jornada de la cimera, Sánchez ha assegurat que en aquests dies de negociacions Espanya ha tingut una posició "constructiva" en la qual ha parlat amb tots i ha tractat d'explicar, sobretot als països "menys receptius" amb la proposta de subvencions directes de la Comissió Europea, les raons per les quals és necessària una ajuda d'aquesta "envergadura". El president espanyol ha demanat a aquests països que es posen en la situació d'altres com Espanya.

La tercera jornada de la cimera dels caps d'estat i de govern de la Unió Europea per a repartir els fons europeus de reconstrucció i fixar el marc financer pluriennal per als pròxims set anys ha acabat novament sense acord aquesta matinada. Els socis comunitaris s'han quedat a 10.000 milions d'euros dels 400.000 en subvencions directes que la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francés, Emmanuel Macron, s'han marcat com a línia roja. Els Vint-i-set s'han tornat a citar aquesta vesprada en una nova reunió, la quarta d'aquesta cimera, per a continuar les negociacions i intentar tancar un pacte.

Després de tres dies d'intenses negociacions, l'acord continua bloquejat per l'oposició dels països coneguts com a frugals. Països Baixos i tres estats més (Àustria, Dinamarca i Suècia) exigeixen rebaixar les subvencions directes a fons perdut fins als 350.000 milions, una proposta que rebutgen la resta de socis comunitaris. El que defensa aquest grup de països, als quals s'ha sumat Finlàndia, és retallar el fons de reconstrucció fins als 700.000 milions d'euros, 350.000 dels quals serien en subvencions i els altres 350.000 en crèdits que s'haurien de tornar. Això significaria retallar en 150.000 milions les subvencions de la proposta inicial de la Comissió Europea, que va plantejar 500.000 milions en subvencions i 250.000 en préstecs.

Per la seua banda, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, s'ha mostrat optimista davant les possibilitats que els caps d'estat i de govern superen en aquesta quarta jornada de negociació les diferències sobre el fons de recuperació de l'era Covid i puguen aconseguir un acord: "Les coses avancen en la bona direcció".

També et pot interessar

stats