Sánchez i Casado acorden que el pactes de reconstrucció es negocien en comissió parlamentària

El líder del PP està disposat a donar suport a una nova pròrroga si es posen en marxa mesures urgents.

Reunió per videoconferència de Sánchez i Casado, que ha durat una hora
Reunió per videoconferència de Sánchez i Casado, que ha durat una hora / David Mudarra (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de l’oposició, Pablo Casado, han acordat aquest dilluns que el pacte per a la reconstrucció econòmica i social d’Espanya després del coronavirus es negocie en una comissió parlamentària. La reunió, que s’ha allargat més d’un hora, tanca el cicle de trobades virtuals que havia impulsat el govern espanyol amb les diferents forces parlamentàries per a buscar un gran pacte de país, emulant els Pactes de la Moncloa de la Transició.

Al principi, l’executiu havia plantejat als partits una taula principal amb el president Sánchez, els quatre vicepresidents i els portaveus parlamentaris dels partits polítics. La proposta la completaven quatre grups de treball -sobre reactivació econòmica, estat de benestar, sanitat i la UE- que es reunirien en el Congrés. Després de la culminar la ronda de consultes polítiques amb el dirigent del PP, Sánchez ha acceptat modificar el plantejament per a incloure els acords que han tancat amb l’objectiu d’arribar al pacte al juliol.

Casado ha explicat que en aquesta reunió, “la primera” que han tingut “els dos en l’últim mes”, el Partit Popular ha demanat la reobertura del parlament i que es permeta la labor informativa de la premsa per a aprovar una altra pròrroga de l’estat d’alarma. Així mateix, el dirigent del PP ha traslladat a Sánchez la necessitat de posar en marxa mesures dividides en tres blocs temàtics.

El primer són peticions sanitàries, entre les quals hi ha garantir el material suficient per a la protecció de sanitaris i la població. El segon bloc fa referència a qüestions socioeconòmiques, com que es pague urgentment la prestació a les 3,5 milions de persones afectades per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i l’exempció de l’impost de successions per a les persones hereves de víctimes mortals per coronavirus.

I el tercer bloc està relacionat amb les llibertats democràtiques. Segons ha dit Pablo Casado, han demanat que es rehabilite el portal de la transparència, que actue amb neutralitat amb la televisió pública i que explique la reducció de llibertat en xarxes socials, com va dir aquest diumenge el general Villarroya, a més de saber qui ha donat aquesta indicació.

El líder del PP a destacat, això sí, que si Sánchez vol pactar només serà en seu parlamentària, amb “llum i taquígrafs”, i amb la representació que va decidir en eleccions la ciutadania. Casado ha avançat ja que Pedro Sánchez ha mostrat bona disposició i que espera resposta abans d’aquest dimecres.

També et pot interessar

stats