Sánchez avisa Casado que la negativa a prorrogar l’estat d’alarma pot provocar un caos

Ábalos demana al PP que no es deixe arrossegar per Vox: “No hi ha una altra alternativa”.

Sánchez, el dimarts passat
Sánchez, el dimarts passat / À Punt

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha telefonat aquest dilluns de matí al líder del PP, Pablo Casado, per a demanar-li suport per a prorrogar l’estat d’alarma. Li ha advertit que la decisió de no votar a favor pot portar Espanya a “un caos sanitari i econòmic”. La votació és aquest dimecres al Congrés i els populars, a hores d’ara, rebutgen donar-hi suport. Fonts del PP han informat que la telefonada s’ha fet, però no han especificat si la conversa que han mantingut els dos dirigents ha canviat la postura del partit.

Sánchez va afirmar dissabte que aquest dilluns parlaria amb els diversos líders polítics per a abordar una nova pròrroga, a partir del dia 10 de maig, del decret llei de l’estat d’alarma. S’ha de ratificar al Congrés en el ple que se celebrarà aquest dimecres.

Casado ha dit aquest mateix dilluns que mantindre l’estat d’alarma “no té sentit” i que el PP no pot donar suport a la pròrroga en els termes en què es planteja actualment. Tot i això, no ha confirmat encara en quin sentit votarà el seu partit dimecres, ja que diu que ho decidirà quan sàpia el contingut del decret.

Ábalos: “No hi ha una altra alternativa”

Les declaracions que ha fet Casado sobre l’estat d’alarma han trobat també la resposta del ministre de Transport, José Luis Ábalos, que ha dit al PP que no es tanque a donar suport a una nova pròrroga de l’estat d’alarma perquè “no hi ha una altra alternativa”. En roda de premsa ha demanat al PP i a la resta de l’oposició que dimecres, al Congrés, voten a favor de la tercera pròrroga de l’estat d’alarma que demana el govern. Ábalos ha defés que la desescalada ha de fer-se amb especial cura per a evitar un nou creixement dels contagis.

El ministre ha explicat que Casado ha donat a entendre aquesta postura durant una conversa d’una hora que ha mantingut amb el president del govern, Pedro Sánchez. Ha demanat al PP que no es deixe arrossegar “pels qui recorren a faules i bastes manipulacions”, en referència implícita a Vox, per a posar fi a l’estat d’alarma, i els ha advertit que “no hi ha lleis ni segon orde que puguen fer front a una cosa tan excepcional com limitar la llibertat de circulació”.

“Si l’emergència sanitària continua vigent, no hi ha cap motiu per a prescindir de l’instrument jurídic més eficaç”, ha remarcat Ábalos, que ha advertit al PP que “hauran de respondre davant de la ciutadania si hi ha un repunt dels contagis”. En qualsevol cas, el ministre ha afegit que si el PP té una alternativa, que la propose. “No ho fan perquè no hi ha una alternativa”, ha dit.

També et pot interessar

stats