Sánchez avança en el pacte per a la recuperació econòmica

El govern espanyol suma el PNB a la taula de diàleg i espera a una reunió amb el PP.

El president Sánchez en la reunió que ha mantingut amb els representants de diferents partits aquest dijous
El president Sánchez en la reunió que ha mantingut amb els representants de diferents partits aquest dijous / La Moncloa

Totes les forces polítiques que s’han reunit hui amb el president Sánchez, excepte Vox i la CUP que s’han autoexclòs, han donat el seu suport al gran pacte d’Estat que vol impulsar el govern espanyol per a la recuperació social i econòmica del país. És l’anunci que feia aquesta vesprada la ministra portaveu del govern d’Espanya, María Jesús Montero, després de la primera jornada de contactes que ha mantingut el president del govern amb Unides Podem, JxCat, Compromís, Més País, Ciutadans i el PNB.

Tots aquests partits, a excepció del BNG, que donarà la seua resposta demà divendres, han donat suport a la idea de crear un gran acord per a revitalitzar l’economia i els sectors més castigats per la crisi i, en conseqüència, contribuir a la recuperació social del país, segons ha indicat Montero. La ministra ha agraït a aquestes forces polítiques que hagen posat per davant “la prioritat del país” i que “hagen aparcat les diferències”.

Les reunions de Sánchez continuaran demà divendres amb les converses amb ERC, Bildu, UPN, CC, Fòrum Astúries, Partit Regionalista de Cantàbria, Terol Existeix i el PSOE. Només Vox i la CUP han rebutjat la proposta de diàleg del president del govern i s’han “autoexclòs de l’oportunitat de diàleg” que els oferia el cap de l’executiu. Respecte a la reunió amb el representant del PP, ara per ara no hi ha ni dia ni hora per a l'encontre, encara que podria ser a principis de la pròxima setmana.

La portaveu del govern espanyol ha insistit en la necessitat de donar una resposta “àgil, contundent i unitària” a la recuperació socioeconòmica del país que permeta adoptar un gran acord, semblant als Pactes de la Moncloa, de la Transició.

Per a aconseguir-ho, el president Sánchez ha proposat la creació d’una mesa per a la recuperació econòmica i social amb els partits polítics, a més d’un acord amb les comunitats autònomes i els ajuntaments. Per últim, Sánchez vol crear una mesa de diàleg social amb representants de la patronal i els sindicats que determine les millors cobertures socials i els instruments necessaris per a reactivar l’economia.

Sense resposta clara al finançament autonòmic

Respecte a la possibilitat d’abordar el finançament autonòmic en la mesa de diàleg dels partits, Montero no ha donat una resposta explícita. La ministra ha afirmat que l’objectiu d’eixe fòrum és “compartir les preocupacions i aportar solucions consensuades” pels seus integrants i que, posteriorment, el govern presentarà uns pressupostos generals de l’estat “amb les necessitats que es plantegen”. “Tant de bo hi haja un bon consens per a recollir totes les preocupacions”, ha sentenciat.

També et pot interessar

stats