Sánchez assumeix una esmena de Compromís per a reformar el finançament autonòmic

El dictamen de la comissió de reconstrucció del Congrés recull la promesa de presentar el nou model abans que acabe el 2020.

Minut de silenci a l'inici de la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica del Congrés aquest divendres
Minut de silenci a l'inici de la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica del Congrés aquest divendres / Rodrigo Jiménez (Efe)

El dictamen de la comissió de reconstrucció que es desenvolupa en el Congrés inclourà el compromís perquè el govern espanyol presente la proposta per a reformar el finançament autonòmic abans que acabe l'any. Aquesta promesa, que s'inclou gràcies a una esmena que ha incorporat Compromís en les conclusions, permetrà que es materialitze l'anunci fet per la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i ratificat després per Pedro Sánchez, de presentar en el mes de novembre el primer esborrany del nou model de finançament.

El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha anunciat que votarà a favor de tres dels quatre documents de la comissió de reconstrucció després que l'executiu haja acceptat una esmena de la coalició per a abordar la reforma del finançament autonòmic abans del final de 2020. Baldoví ha explicat que l'esmena que ha aconseguit introduir la coalició valencianista en el dictamen suposa “un compromís ferm” que, abans del 2021, “hi ha d'haver damunt la taula una nova proposta de sistema de finançament”. “No es pot lluitar contra els efectes de la crisi sense que els governs autonòmics tinguen els recursos necessaris per a poder abordar-los”, ha dit.

Així doncs, Compromís donarà el sí, encara que “no de manera entusiasta”, a les conclusions dels grups de treball sobre sanitat i salut pública, reactivació econòmica i Unió Europea, i s'abstindrà en el de polítiques socials si, al final, no s’admeten altres esmenes que ha considerat “de sentit comú”.

Recta final de la comissió

Amb la votació de les conclusions de cada un dels quatre grups de treball que la conformen, aquest divendres es posa punt final a la comissió de reconstrucció del Congrés. En les últimes hores, el PSOE ha vist com s'ha allunyat la possibilitat de sumar el PP a l'acord, ni tan sols en els temes en què hi havia més sintonia: la política sanitària i la Unió Europea.

La portaveu socialista en el grup de treball de sanitat i salut pública, Ana Prieto, ha lamentat que els populars s'han baixat “en l'últim moment” de l'acord en aquest tema i ha assegurat que el PSOE continua amb la mà estesa. Els populars, per la seua banda, asseguren que el diàleg continua i que no s'alçaran de la taula de negociació, ni en sanitat ni en cap dels altres grups de treball, fins a la votació del dictamen que tindrà lloc en el ple del Congrés durant la segona quinzena de juliol.

Vox renuncia a votar el dictamen

La secretària general del grup de Vox en el Congrés, Macarena Olona, ha anunciat que no participaran en la votació del dictamen de la comissió de reconstrucció perquè les conclusions estaven escrites “de bestreta” per a “blanquejar” la gestió “criminal” del govern del PSOE i Unides Podem durant la pandèmia.

També et pot interessar

stats