Sánchez anuncia un canvi en els criteris de repartiment del fons no reembossable

El president insisteix que es tracta de la major transferència de recursos a les comunitats autònomes que s’ha fet mai.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la reunió telemàtica amb els presidents autonòmics

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat, durant la reunió telemàtica amb els presidents autonòmics, un canvi en el criteri per a repartir els 16.000 euros del fons no reemborsable per a les comunitats autònomes.

Aquest canvi en el criteri, que encara s'ha d'aprovar al Congrés, afavoriex que tinguen més pes els criteris poblacionals, principal demanda de la Generalitat en el debat per a acordar amb quins criteris s'ha d'efectuar el repartiment.

Sánchez ha insistit que aquest fons, que s’aprovarà el pròxim 16 de juny en un reial decret llei, és la major transferència de recursos a les comunitats autònomes que s’ha fet mai en la història recent de la democràcia, al marge del sistema de finançament autonòmic. En aquest senit, “és un gest de lleialtat institucional per part del govern d’Espanya, perquè creiem en l'estat autonòmic i apostem per dotar-lo de recursos extraordinaris”, ha subratllat Sánchez.

El cap de l’executiu ha recordat que els 16.000 milions d’euros del fons Covid-19 són transferències directes que no s’han de retornar, no generen interessos ni incrementen el deute. A més, es reparteixen sense cap tipus de condicionalitat, el que signfica que les comunitats autònomes no hauran de rendir comptes davant el govern central sobre com els utilitzen. Hauran de fer-ho, aixó sí, davant els ciutadans i ciutadanes dels seus territoris, través dels parlaments autonòmics.

Nou criteri de repartiment

Es destinaran 9.000 milions d'euros a Sanitat (en dos trams de 6.000 i 3.000 milions d'euros), 2.000 milions a un fons d'educació i 5.000 milions a la caiguda d'ingressos per l'atur econòmic, dels quals 800 milions van dirigits a compensar la disminució de la facturació dels serveis de transport, com ara el metro, els trens de rodalia o els autobusos.

El primer pagament del fons no reembossable es farà al mes de juliol, que correspon al primer tram del fons de Sanitat; el segon serà al novembre. Els fons d'Educació es transferiran al setembre i els 5.000 milions per a compensar la caiguda d'ingressos, a partir del desembre.

Originalment, el repartiment es plantejava d'una altra manera: 10.000 milions es destinaven a Sanitat, 1.000 milions per a un fons social i 5.000 milions més per a la caiguda d'ingressos. D'aquesta manera, el fons d'Educació creat amb el canvi de criteri sorgeix de la reorganització de 1.000 milions del fons de Sanitat i 1.000 del fons social.

Satisfaccio al Palau de Generalitat

En la roda de premsa posterior a la reunió, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha valorat de forma positiva el canvi de criteri en el repartiment del fons no reembossable de 16.000 milions, anunciat pel president del govern Pedro Sánchez en la conferència de presidents autonòmics, "perquè és just" i respon a les demandes de la Generalitat.

També et pot interessar

stats