Sánchez afronta la tercera pròrroga de l’estat d’alarma amb menys suport de l’oposició

En el ple del Congrés també es debatrà la possibilitat que Sanitat decrete mesures diferenciades per territoris.

Pedro Sánchez intervé en el Congrés, aquest dimecres
Pedro Sánchez intervé en el Congrés, aquest dimecres / À Punt NTC

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, demanarà aquest dimecres al Congrés una nova pròrroga, la tercera, de l'estat d'alarma que va decretar el 14 de març, per a frenar l’expansió de la pandèmia. La proposta de Sánchez podria tindre el vot en contra de 62 diputats, el 17% de la cambra.

A més d’allargar l’estat d’alarma fins al 10 de maig, el cap de l’executiu també portarà al Congrés la possibilitat que el Ministeri de Sanitat puga decretar, per primera vegada, mesures diferenciades per territoris. Una altra de les mesures que s'abordaran en aquesta sessió del Congrés serà la de permetre als menors de 14 anys eixir al carrer i la que habilita el ministre de Sanitat, Salvador Illa, a adoptar noves decisions, com va anunciar Illa ahir.

Si la cambra baixa ho autoritza, a partir del 26 d'abril el titular de Sanitat, Salvador Illa, podrà "adaptar territorialment" les restriccions sobre els comerços i els locals culturals i d'oci que han d’estar tancats. No obstant això, en l’acord d’ahir del Consell de Ministres, el govern espanyol apuntava al període següent, a partir del 10 de maig, l’alçament progressiu de les restriccions sobre l’activitat social i econòmica i dels desplaçaments.

Vot en contra de Vox, la CUP i JxCat

Respecte a la tercera pròrroga de l’estat d’alarma, a diferència de la petició inicial de Sánchez, del passat mes de març, que va tindre el suport unànime de les forces polítiques, sembla que aquesta vegada el suport serà menor. Cada pròrroga que ha demanat Sánchez ha anat trobant més contestació. Fa dues setmanes ja es va trobar amb el rebuig de Vox i de la CUP, als quals ara se sumen els independentistes de Junts.

Aquesta formació, que en les dues pròrrogues anteriors s’havia abstingut, critica l’estratègia del govern espanyol per a relaxar el confinament i les declaracions del cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil, perquè la formació considera que "tot sembla indicar que s’estan vulnerant drets fonamentals, com la llibertat d'expressió". Es dona per fet que també Vox repetirà en el vot en contra del debat anterior.

La pròrroga eixirà avant, malgrat l’oposició

A pesar d’augmentar el nombre de diputats que rebutgen la nova ampliació de l’estat d'alarma, el decret de pròrroga tornarà a tirar avant perquè, a més del PSOE i Unides Podem, també han anunciat el suport, almenys, el PP, Ciutadans i Més País.

Pel PP, Pablo Casado ha manifestat la voluntat de donar suport a la pròrroga de l’estat d’alarma aquest dimecres, però ha reclamat al president del govern espanyol que, a canvi, implante mesures urgents de caràcter sanitari i econòmic. Entre altres, la dotació de material i de tests massius, iniciatives per a garantir les "llibertats democràtiques" i que es donen explicacions "públiques" sobre les "limitacions" a la llibertat d'expressió per part del govern en les xarxes socials.

En la pròrroga anterior, Sánchez va recaptar, a més, el vot a favor del PNB, Compromís, el BNG, UPN, Coalició Canària, Fòrum Astúries, el Partit Regionalista de Cantàbria i Terol Existeix. Per la seua banda, Esquerra Republicana de Catalunya i Bildu es van decantar per l'abstenció.

També et pot interessar

stats